Android Q: alles wat we tot nu toe weten over het volgende mobiele besturingssysteem van Google

We kijken alvast vooruit naar Android Q - en het zou een aantal belangrijke veranderingen kunnen betekenen voor Android als geheel. Hoewel we absoluut geen idee hebben wat Android Q zal heten, hebben we wel een idee van wat het te bieden heeft, dankzij de eerste Android Q-bèta en het aantal geruchten en lekken dat we hebben gezien.

ab965928aac14eb2420cd507bf74ae71_medium.

DE EERSTE ANDROIDE Q BETA IS NU BESCHIKBAAR

Na veel geruchten en lekken is de eerste Android Q-bèta eindelijk hier, wat betekent dat je nu een vroege versie van het nieuwe besturingssysteem kunt ervaren als je bereid bent om bugs en andere problemen op te lossen. De bèta is beschikbaar voor elke Google Pixel-telefoon, inclusief de originele Pixel en Pixel XL, en bevat een aantal nieuwe functies.

Hier volgt een overzicht van alle nieuwe functies in het mobiele besturingssysteem van Google next-gen.

 

Betere toegangscontroles

Een aantal toegangscontroles worden vernieuwd in Android 10 Q. Misschien wel het belangrijkste is dat in Android Q-gebruikers betere controle hebben over locatiegegevens, met de mogelijkheid om locatie te delen met apps "nooit", "alleen wanneer de app open is" ,  of "altijd". Het is vergelijkbaar met wat al beschikbaar is in iOS - maar zeker een stap voorwaarts.

Gebruikers krijgen ook de mogelijkheid om de toegang tot gedeelde bestanden te beheren. In Android Q zijn apps vereist om de systeembestandskiezer te gebruiken, waarmee gebruikers kunnen beslissen tot welke bestanden en foto's apps toegang hebben, zonder apps toegang tot alle bestanden te geven.

 

Ondersteuning voor opvouwbare telefoons

9cff74b1611fc9924a1e7afa320667b8_medium.

Android is snel met het toevoegen van ondersteuning voor de opvouwbare telefoon. We wisten al dat Google hier aan werkte, maar de ondersteuning lijkt nu al beschikbaar te zijn voor Android Q.  Specifieke verbeteringen zijn onder meer de aanpassing van apps en ondersteuning voor app-switching met meerdere weergaven.

 

 

Sneller delen

De functie voor delen in Android is altijd vrij traag geweest - en Google bevestigde dat het werkte aan een manier om dit enkele maanden geleden te veranderen. In Android 10 Q voegt Google 'Snelkoppelingen voor delen' toe, waarmee gebruikers rechtstreeks naar een app kunnen gaan om inhoud te delen, zoals een bestand of foto. Op deze manier kunnen gebruikers het langzaam te laden menu voor delen vermijden en meteen delen.

 

Diepte-indelingen voor foto's

Wanneer een camera met meerdere lenzen een foto maakt, wordt die diepte-informatie samen met de foto zelf opgeslagen - en in Android Q kunnen apps die informatie opvragen. 

 

HDR10 + ondersteuning

Google bouwt ondersteuning voor HDR10 + rechtstreeks op naar het Android-besturingssysteem. Dit betekent dat je video's van betere kwaliteit krijgt, ongeacht welke app je gebruikt. Bovendien krijgt Android ondersteuning voor de AV1-videocodec, waardoor mediabedrijven video van hogere kwaliteit naar Android-telefoons kunnen streamen.

 

Andere wijzigingen

Over het algemeen wordt Android ook een beetje sneller. Google blijft Vulkan binnen Android uitbreiden en versterkt ook de ART-prestaties. Dit zou ertoe moeten bijdragen dat apps sneller laden en minder geheugen gebruiken als ze eenmaal zijn geladen.

 

Geen terugknop meer?

Het lijkt erop dat Google de zelfde richtging opgaat met Apple en de terugknop vervangt door een veeg gebaar. Hoewel dit een verbetering lijkt voor veel gebruikers, kan het vervarrend zijn voor minder ervaren gebruikers.

 

Android Q Donker thema

Android kan binnenkort volgens een rapport van XDA Developers, een volledig Dark-thema krijgen dat toegankelijk is via de Display-instellingen in Android. Het lijkt alsof je de donkere modus kunt plannen afhankelijk van het tijdstip van de dag, of je kunt hem altijd aan of altijd uitzetten. Als ze zijn ingeschakeld, lijken alle apps een donkergrijze tint te hebben, terwijl panelen zoals de schaduw voor Snelle instellingen een zwarte achtergrond hebben

Er zijn tal van redenen waarom je een donkere modus wilt. Afgezien van het feit dat het een beetje makkelijker voor de ogen is, kan de donkere modus de batterij op telefoons besparen met OLED-schermen.

 

Desktop-modus


Stock Android zou een desktop-modus kunnen krijgen die lijkt op wat Samsung biedt met Samsung DeX - hoewel we nog niet helemaal zeker zijn. XDA Developers merkt op dat er een ontwikkelaaroptie is genaamd "force desktop-modus", die een beschrijving heeft die zegt "force experimentele desktop-modus op secundaire displays." XDA Developers was niet in staat om de functie daadwerkelijk in te schakelen, maar het feit dat het beschreven is zou suggereren dat Google eraan werkt voor Android Q.

XDA Developers hebben een aantal andere, kleinere tweaks gevonden in Android Q. Er zijn bijvoorbeeld een aantal toegevoegde ontwikkelaaropties voor ondersteuning van freeform multi-windows, een optie voor 'Game Update Package Preferences', waarmee je een grafische driver en meer kunt selecteren.

 

42