Apple iPhone 12 Pro review: Vierkant de beste

De iPhone-lancering van elk jaar is een behoorlijk groot evenement in de tech industrie. Apple trekt een groter publiek dan bijna elke Android-fabrikant, vooral vanwege de brede aantrekkingskracht en de enorme aantrekkingskracht die het heeft op de industrie. De nieuwe iPhone-functies (of het ontbreken daarvan) zetten in de nabije toekomst vaak trends voor de hele smartphonebranche.

2c1f4016520eb186756025133fd62b36_medium.

Dit jaar heeft Apple niet veel ingrijpende wijzigingen aangebracht met de iPhone 12 Pro, maar in plaats daarvan gekozen voor een nieuwe vorm, een slimmere 5nm-processor, een iets verbeterde camera, een LIDAR-sensor en magneten. Hoewel deze alleen waarschijnlijk geen goede reden zijn om te upgraden als je een iPhone 11-serie-apparaat hebt, is de iPhone 12 Pro dan een goede optie voor degenen die al een tijdje wachten om hun smartphone te upgraden? We gaan het in deze review bekijken.

 

Ontwerp en weergave: Vierkant de beste

71b1eb61761b5275dbf0434132aebd2c_medium.
De iPhone 12 Pro heeft een nieuw, weer vierkant ontwerp, dat doet denken aan de lang geliefde iPhone 4. Dit zal veel oude fans heel blij maken. De telefoon staat zelfs vanzelf op door zijn platte vorm. Ik vind het vet.

De rails van de iPhone 12 Pro zijn gemaakt van roestvrij staal, terwijl de standaard iPhone 12 wordt geleverd met aluminium zijkanten. Het roestvrij staal voelt echt hoogwaardig en behoorlijk significant aan. Door het zij aan zij te houden met de iPhone 12, heeft Apple het premium gevoel van de 12 Pro echt weten waar te maken. Dat gezegd hebbende, het roestvrij staal is een enorme vingerafdrukmagneet en het kan er vrij snel vies uitzien. Houd er rekening mee als je wilt dat je telefoon er zo schoon mogelijk uitziet.

In de rechterkant van het frame is een grote aan / uit-knop ingebouwd, boven een glazen venster voor 5G mmWave-antennes. Aan de linkerkant vind je de volumeknoppen en de klassieke hardware-schakelaar voor meldingen van Apple. Er is ook een simkaarthouder aan de onderkant van de linkerkant van het apparaat.

Onderaan vind je een set stereoluidsprekers rond een bliksemsnelle oplaadpoort. Ik hoopte echt dat Apple dit jaar zou overschakelen op opladen via USB-C, maar het wordt steeds waarschijnlijker dat Apple de poort helemaal zal verwijderen. Dat is best jammer, want Apple gebruikt op dit moment voor ongeveer de helft van zijn producten verlichting en USB-C voor de andere helft.

De voorkant van de telefoon ziet er bijna hetzelfde uit als de iPhone 11 Pro, op het platte scherm na. Het maakt gebruik van een nieuw Ceramic Shield-glas dat het meer breukvast zou moeten maken, hoewel Apple ook beweert dat het nieuwe platte ontwerp ook een grote reden is voor die breukvastheid. Hoe dan ook, Apple claimt een vier keer betere weerstand tegen verbrijzeling in vergelijking met de iPhone 11 Pro, wat indrukwekkend is, hoewel we deze bewering niet onafhankelijk hebben bevestigd.

Het display van de iPhone 12 Pro is een 6,1-inch Super Retina-display met een resolutie van 2.532 x 1.170 en een pixeldichtheid van 460ppi. Het kan een maximale helderheid van 1200 nits bereiken en ziet er scherp en levendig uit. Dit is echter geen weergave met een hoge verversingssnelheid, maar slechts 60 Hz. Het is een beetje een misser, aangezien Apple's eigen iPad nu een 120Hz ProMotion-scherm gebruikt, en bijna alle Android-telefoons in deze prijsklasse hebben minstens een 90Hz-scherm. Als dit een geweldige functie voor je is, is er een overvloed aan Android-telefoons met displays met een hoge verversingssnelheid.

De Face ID-inkeping op de iPhone 12 Pro is niet veranderd sinds de originele iPhone X, maar ik denk dat de meesten er op dit moment aan gewend zijn geraakt. Hoewel het waarschijnlijk is dat Apple uiteindelijk de inkeping zal verkleinen en mogelijk zelfs de sensoren onder het scherm zal verplaatsen, stoort het me echt niet meer. Ik hoopte echter dat het bedrijf dit jaar Touch ID zou terugbrengen om overeen te komen met de sensor op de nieuwe iPad Air. Vooral in een jaar waarin we allemaal maskers dragen. Face ID ongelooflijk snel en betrouwbaar en werkt het onder alle lichtomstandigheden.

 

"Dit is een van de best uitziende iPhones ooit."

f6c3cc01c1fc10626c6479f4ed724797_medium.

Met de iPhone 12-serie heeft Apple de MagSafe-branding teruggebracht, in een andere vorm. Alle iPhone 12-modellen hebben nu een ronde magneet aan de achterkant van de telefoon waarmee je je iPhone kunt uitlijnen met een MagSafe draadloze oplader.

De nieuwe MagSafe-magneet in de iPhone spoort ook een hele reeks accessoires van derden aan om met de iPhone 12 Pro te werken. Verwacht nieuwe dashboardsteunen, muursteunen en andere apparaataccessoires die profiteren van de magneten. Apple maakt zelf accessoires zoals een optionele portemonnee-hoes die aan de achterkant van je telefoon kan blijven plakken. Dit heeft duidelijk zijn nadelen, aangezien de magneten niet belachelijk sterk zijn en de portemonnee er mogelijk vrij gemakkelijk af kan vallen. We wachten echter nog steeds op onze iPhone 12 Pro-portemonnee per post, dus we zullen je zeker laten weten hoe goed deze werkt wanneer we de onze binnen krijgen.

Over het algemeen denk ik dat de iPhone 12 Pro een van de aantrekkelijkste iPhones is die Apple ooit heeft gemaakt. Het boxy-ontwerp van de iPhone 4 is legendarisch, en dat alleen zal waarschijnlijk genoeg zijn om veel kopers te overtuigen. Dit apparaat voelt absoluut aan als een van de meest premium telefoons die ik dit jaar heb gehad, vooral met de roestvrijstalen rails en het zachte glas aan de achterkant. Zelfs fundamentele ontwerpbeslissingen zoals deze zorgen ervoor dat de 12 Pro een stuk premiumer aanvoelt dan zelfs de standaard iPhone 12 - een noodzakelijk kwaad wanneer Apple € 150 meer wil vragen voor de Pro ten opzichte van de standaard iPhone 12.

 

Batterij: Had iets beter gekunt

e57eeda44510fc9c103ff5d47e3ed9f8_medium.

De iPhone 12 Pro gebruikt een iets kleinere batterij dan de iPhone 11 Pro van vorig jaar. Het heeft een 2815 mAh-cel versus de 3040 mAh-cel in de iPhone 11 Pro. Apple zegt dat dit niet veel zou moeten uitmaken, omdat de nieuwe A14 Bionic-processor een 5nm-procesknooppunt gebruikt, waardoor deze zowel sneller als energiezuiniger is. Resultaten uit de praktijk vertelden echter een iets ander verhaal.

Ik kreeg gemiddeld zes uur scherm op tijd op de iPhone 12 Pro, wat zich vertaalde naar ongeveer anderhalve dag. Ik haalde de telefoon om 8 uur 's ochtends van de oplader en viel uit, de volgende dag rond 14.00 uur. Ik ben een matige tot zware gebruiker, maar speel niet veel games op mijn telefoon.

Deze batterijduur zou voor de meeste mensen prima moeten werken, zodat je indien nodig een avondje uit kunt doorbrengen. Dat gezegd hebbende, is het een beetje jammer om een ​​afname van de batterijduur te zien in vergelijking met vorig jaar, waar ik ongeveer zeven uur aan scherm-aan-tijd lukte. De aankomende iPhone 12 Pro Max zou het veel beter moeten doen als het gaat om de levensduur van de batterij. Blijf ons volgen voor onze dekking van dat apparaat.

De iPhone 12 Pro gebruikt ook nog steeds 18 W opladen, dus als je hoopt een supersnelle herlaadbeurt te krijgen, zoals je kunt met een verscheidenheid aan Android-telefoons, dan heb je pech. Veel Android-telefoons laden nu op met 30, 65 en zelfs 120 watt, dus 18 W voelt gewoon traag aan, ook al is het een stuk beter dan het opladen van 5 W dat Apple twee jaar geleden gebruikte.

Apple heeft een USB-C-naar-lightning kabel in de doos, maar geen daadwerkelijke stroomadapter, waarbij milieubehoud als reden wordt genoemd. Dat betekent dat je een eigen USB-C-oplader apart moet kopen als je er nog geen heeft. Apple verkoopt een oplaadsteen van 20 W voor € 19, maar nu Gallium Nitride-opladers populairder worden, kun je een veel kleinere steen krijgen die hetzelfde vermogen levert voor een lagere prijs.

 

Wat betreft draadloos opladen, de officiële MagSafe-oplader kost € 40 en laadt je telefoon op met 15 W - twee keer zo snel als de vorige snelheid van 7,5 W. Helaas heb je een officiële MagSafe-oplader nodig om deze snelheden te bereiken. Als je een standaard Qi-oplader gebruikt, is de maximale oplaadsnelheid die je kunt bereiken dezelfde oude 7,5 W als voorheen.

De officiële MagSafe-oplader is ook vrij kort. Door de lengte van de kabel is de officiële oplader alleen echt geschikt voor bureaugebruik, en alleen als je een stopcontact super dichtbij hebt. Ik zou er de voorkeur aan geven als Apple de lengte van de oplader verdubbelde om het gemakkelijker te maken om op meer plaatsen te plaatsen, of als alternatief om je gewoon je eigen oplaadkabel aan de magnetische pad te laten bevestigen.

 

Prestaties: Fantastisch, zoals altijd

d95622df8823e9a6d61840faff47e64b_medium.

Wat de prestaties betreft, zegt Apple dat de A14 Bionic een van de snelste chips ooit is, en zelfs Qualcomm's Snapdragon 865 overtreft. We wachten om die resultaten af te ronden met onze eigen Speed Test G-benchmark, maar ik kan je dat vertellen bij dagelijks gebruik is het heel erg snel. Ik heb geen problemen gehad met vertragingen of trage apps. De ruwe snelheid van deze chip doet me geloven dat deze telefoon erg lang mee zou moeten gaan. Aangezien veel mensen de iPhone 6 nog steeds gebruiken, heeft Apple-silicium een goede reputatie dat het lang meegaat. En met de aanhoudende software-updates van Apple die tot vijf jaar duren, kun je er zeker van zijn dat de iPhone 12 Pro de komende jaren zal worden ondersteund.

In Geekbench 5 versloeg de iPhone 12 Pro absoluut in zowel single-core als multi-core prestaties. De A13 Bionic in de iPhone 11 Pro versloeg de Qualcomm 865 Plus in de Asus ROG Phone 3 al in single-core prestaties met een lichte voorsprong in multi-core prestaties, maar de A14 vergroot die kloof nog meer, met een behoorlijk grote sprong in single-core en vooral multi-core prestaties.

iPhones zijn meestal toonaangevend op het gebied van prestaties, en dat blijft hier waar. Ze hebben ook de neiging om jarenlang uitstekende prestaties te leveren, gedeeltelijk vanwege de enorme hoeveelheid versie-updates die ze ontvangen. Veel iPhones krijgen vijf volledige versie-updates voordat ze niet langer door Apple worden ondersteund. Dat is groot.

 

iPhone 12 Pro: De beste 5G-telefoon die je nu kunt kopen

543881465ddace708152f2df7c131321_medium.

Zoals ik eerder opmerkte, heeft de iPhone 12 Pro ook 5G-mogelijkheden. Het maakt gebruik van de Qualcomm X55 5G-modem, waardoor het onder optimale omstandigheden topsnelheden van meer dan 4 Gbps op Verizon mmWave kan bereiken. Natuurlijk is Verizon momenteel het belangrijkste telecombedrijf in de Verenigde Staten dat mmWave-technologie breed gebruikt. Je zult meestal mid-band en low-band 5G gebruiken als je op een andere provider zit, bespaar een paar zakken mmWave van T-Mobile en AT&T.

 

De iPhone 12 Pro gebruikt alleen 5G als dat nodig is, om de batterij te besparen. Dit is logisch omdat snelle 5G-radio's ongeveer 20% meer stroom verbruiken dan 4G-banden. Vooral als je aan mmWave trekt, kan de iPhone 12 Pro behoorlijk heet worden en veel sneller leeglopen. Bij dagelijks gebruik zult je waarschijnlijk geen enorm stroomverbruik van 5G zien, voornamelijk vanwege dit dynamische gebruik.

Hoewel ik nog steeds niet denk dat 5G een functie is waarvoor je je telefoon moet upgraden, is er echt geen reden om op dit moment geen 5G-telefoon te kopen. Bijna alle nieuwe apparaten die uitkomen, hebben op zijn minst enige vorm van 5G-capaciteit, van het vlaggenschip Snapdragon 865 tot de Snapdragon 765G uit het middensegment. Het is een goed idee om de mogelijkheid te krijgen voor toekomstbestendigheid als je jouw telefoon upgradet, maar dit is op zich geen reden om een ​​nieuw apparaat te kopen.

 

Camera: betere video bij weinig licht en Dolby Vision HDR

c30d5a3225d448b8490a19968c20c4e6_medium.

De iPhone 12 Pro heeft een camerasysteem dat sterk lijkt op de iPhone 11 Pro van vorig jaar. De grootste twee veranderingen zijn de overschakeling naar een groter f / 1.6-diafragma in de hoofdlens versus de f / 1.8-lens in de iPhone 11 Pro. Bovendien is er een nieuwe LIDAR-sensor die de iPhone 12 Pro helpt om beter scherp te stellen in omgevingen met weinig licht. Dat gezegd hebbende, het heeft ook een aantal nieuwe softwarefuncties, zoals 4K 60fps Dolby Vision HDR-video-opname naast de portretmodus in de nachtmodus.

In totaal zijn er drie hoofdlenzen aan de achterkant en één aan de voorkant. Je hebt een hoofdcamera van 12 MP met een diafragma van f / 1.6, een brede camera van 12 MP met een diafragma van f / 2.4 en een 2x optische telelens van 12 MP met een diafragma van f / 2.0. Aan de voorkant heb je een 12 MP selfie-camera ingebouwd in het Face ID 3D-gezichtsontgrendelingssysteem.

 

Foto's van de iPhone 12 Pro zien er goed uit, met een mooi dynamisch bereik en algehele scherpte. Apple is iets minder overdreven agressief met HDR dan vroeger. Dit geldt met name als het gaat om huidtinten en haar dankzij de nieuwe Smart HDR3-verwerking van Apple. Schaduwen zijn nog steeds iets meer verhoogd dan ik normaal zou willen, maar dit geeft een beetje meer flexibiliteit in het bewerkingsproces versus het niet vastleggen van die informatie.

 

De groothoeklens in de iPhone 12 Pro heeft een betere vervormingscorrectie en randscherpte dan de iPhone 11 Pro, waardoor hij veel beter bruikbaar is. In vergelijking met de Pixel 5 behoudt hij veel meer kleur en is hij ook breder. Deze lens is over het algemeen ook behoorlijk scherp - merkbaar scherper dan de iPhone 11 Pro. Ik ben onder de indruk.

De telelens is de enige lens waar ik wat meer mee gemixt ben. Hoewel het absoluut fijner is om een optische 2x-telelens te hebben in situaties met voldoende licht, betekent het kleinere f / 2-diafragma versus de hoofdlens met f / 1.6-diafragma minder mogelijkheden voor het verzamelen van licht. Hierdoor blijft de telefoon de hoofdsensor gebruiken met een software-crop in situaties met weinig licht. En omdat je de nachtmodus niet kunt gebruiken met de telelens, wordt de hoofdsensor ook gebruikt voor zaken als de portretmodus bij weinig licht. Dat gezegd hebbende, produceert de lens absoluut scherpere beelden dan de hoofdsensor bij goede verlichting. Het is leuk om te hebben, ook al is het maar 2x.

 

Dankzij de LIDAR-sensor op de iPhone 12 Pro kan de telefoon veel beter scherpstellen in situaties met weinig licht. Het is ook een belangrijk onderdeel van de portretmodus van de telefoon in de nachtmodus. Dit helpt de telefoon ongelooflijk snel scherp te stellen wanneer de lenzen het zelf niet kunnen. Het is best handig in situaties met weinig licht. Deze sensor wordt ook gebruikt om de AR-mogelijkheden van de telefoon te verbeteren, waardoor het een essentiële functie is als je objecten met je apparaat wilt scannen.

 

Selfies op de iPhone 12 Pro zijn redelijk goed en goed uitgebalanceerd. Je kunt een beetje bijsnijden als je wilt, maar ik gebruikte het liever in de uitgezoomde modus om meer in de opname te krijgen. Hoe dan ook, ze zijn leuk, ook al is de portret-selfie-modus niet de beste, vooral in vergelijking met de Google Pixel 5.

Merk op dat alle bovenstaande foto's zijn gecomprimeerd om de laadtijden van pagina's te optimaliseren. Als je deze afbeeldingen in hun volledige resolutie naast tal van andere voorbeeldafbeeldingen en video's wilt zien, bekijk ze dan hier op Google Drive.

De iPhone is altijd al een van de beste smartphonecamerasystemen voor video geweest, en dat blijft zo in de iPhone 12 Pro. De iPhone 12 Pro kan video opnemen tot 4k 60fps, en hij kan ook opnemen in Dolby Vision HDR, waar we later op ingaan. Bovendien heeft het een time-lapse-modus en kan het slow-motionvideo opnemen tot 1080p met 240 frames per seconde.

Over het algemeen ziet video er geweldig uit, met een goede scherpte en een dynamisch bereik. Hoewel je over het algemeen nog steeds kunt zien dat dit een smartphonevideo is, komt hij eerlijk gezegd redelijk dicht in de buurt van die van een DSLR-camera. Stabilisatie is ongelooflijk goed, en ik zou mezelf dit gemakkelijk kunnen zien gebruiken als aanvulling op mijn eigen spiegelloze camera als ik een soepele clip nodig heb. Ik kan gemakkelijk pannen met dit handheld camerasysteem en het voelt alsof het op een dolly zit. Ik hou daarvan.

 

Dolby Vision HDR-video ziet er fantastisch uit, als je een scherm kunt vinden om het op te bekijken.

 

75b15df3555a79e5cfc1b03eb3f9573b_medium.

Nog indrukwekkender is dat de iPhone 12 Pro Dolby Vision HDR-video kan opnemen. Als je het niet weet, werkt HDR-video behoorlijk anders dan HDR-foto's. Hoewel HDR-foto's betekenen dat er meer gedefinieerde tinten tussen elke kleur zijn, kan HDR-video veel helderder worden terwijl de details in de hoge lichten behouden blijven. Video's zullen ook veel meer lijken op wat onze ogen in het echt zien, aangezien het kleurbereik veel groter is.

Dolby Vision HDR-video bekijken op een capabel scherm, zelfs dat van zoiets als de iPhone 12 Pro, is een mooi gezicht. Het beeld is veel helderder dan je normaal zou zien, waarschijnlijk omdat de iPhone 12 en iPhone 12 Pro een maximale helderheid van 1200 nits kunnen halen. De hoogtepunten bevatten veel meer details dan je gewend bent.

 

Dit alles gezegd hebbende, er zijn niet veel monitoren die Dolby Vision HDR kunnen afspelen. Er zijn ook niet veel bewerkingsprogramma's die het formaat kunnen bewerken. Als je iemand je Dolby Vision HDR iPhone-video laat zien op een iPhone (iPhone 8 en hoger) of voor Dolby Vision geschikte tv, zul je het verschil merken. Zo niet, dan zie je alleen de standaardversie met dynamisch bereik van de video. Zelfs Apple's eigen Final Cut Pro-bewerkingsprogramma kan Dolby Vision HDR-video nog niet helemaal bewerken.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat Dolby Vision HDR de wereld binnenkort zal overnemen, vooral omdat de iPhone 12 en iPhone 12 Pro tot nu toe de enige camera's zijn die het formaat hebben opgenomen, zal de investering van Apple in het formaat waarschijnlijk een vliegende start maken met het maken van Dolby Vision HDR-camera's. , meer Dolby Vision HDR-schermen en compatibiliteit met videobewerkingstoepassingen.

 

Software: elk jaar meer zoals Android

cdef07e62603c6f5d785b7886f9fed2a_medium.

Hoewel de meeste Android-gebruikers genieten van een behoorlijk hoeveelheid aanpassings mogelijkheden, is iOS traditioneel behoorlijk vergrendeld. Dat gezegd hebbende, heeft Apple in iOS 14 een aanzienlijk aantal functies toegevoegd die al jaren op Android staan.

Misschien wel de grootste toevoeging aan iOS 14 zijn widgets. Elke app-ontwikkelaar kan een widget voor zijn app maken, in verschillende formaten en vormen. Dit maakt het veel gemakkelijker om zaken als podcasts vanaf je startscherm te bedienen of om in één oogopslag een weerbericht te krijgen. Hoewel Android al jaren widgets heeft, heeft Google ze al heel lang niet echt bijgewerkt. Apple die widgets naar iOS 14 brengt, kan Google heel goed stimuleren om widgets op zijn eigen platform te moderniseren, en dat is een goede zaak voor iedereen.

Andere veranderingen in iOS 14 zijn onder meer de app-bibliotheek: een georganiseerde ruimte voor al je apps op het meest rechtse startscherm, een compactere gebruikersinterface en een beeld-in-beeld-modus.  iOS is iOS, en je zult niet zoveel kunnen veranderen als op Android. Dat gezegd hebbende, iOS zit erg goed in elkaar, en als je niet veel geeft om het aanpassen van je apparaat, is het besturingssysteem super.

Apps worden automatisch op categorie geordend en je kunt alles op één plek vinden. Als iemand die een hekel heeft aan rommelige startschermen, was dit een enorme update voor mij. Je kunt nu apps van je startscherm verwijderen, maar ze opgeborgen houden in de app-bibliotheek, wat een veel minder rommelige iOS-ervaring mogelijk maakt. Er is ook een nieuwe widget waarmee je een groep apps krijgt die je vaak gebruikt, waardoor je gemakkelijker de app kunt vinden die je sneller wilt starten. Toch mis ik de gebaren in Android waarmee je een specifieke app kunt starten met zoiets eenvoudigs als een snuifje.

Miljoenen mensen houden van iOS, vooral vanwege het simpele en intuïtieve gebruik ervan. 

Het is echter het Apple-ecosysteem dat echt schittert. De manier waarop apparaten zoals de Apple Watch, AirPods, iPads en MacBooks communiceren met de iPhone, is anders dan elk ander productecosysteem op de markt. Met AirDrop stuur je eenvoudig bestanden van je iPhone naar je MacBook of iPad. iMessage werkt op al je apparaten, inclusief je MacBook. Je kunt met vrienden naar muziek luisteren als je allebei AirPods hebt. Er is zoveel interoperabiliteit tussen Apple-apparaten, dat zelfs maar één apparaat in het ecosysteem van Apple achterblijft voor veel mensen extreem moeilijk kan zijn. Huawei is de enige grote Android-OEM die echt heeft geprobeerd de interoperabiliteit van ecosystemen in zo'n mate te repliceren, en hoewel sommigen, zoals Samsung, hebben geprobeerd met Microsoft samen te werken om vergelijkbare functies in Windows mogelijk te maken, is het veel onhandiger en veel minder uitgebreid.

De Apple Watch op zich is een sterke reden waarom veel mensen het gevoel hebben dat ze niet van iPhones naar Android kunnen gaan. Hoewel ik over het algemeen een Fossil Hybrid e-ink-horloge rock waar ik niet veel functies op gebruik, moet ik toegeven dat ik de Apple Watch Series 6 graag naast de iPhone 12 Pro heb gebruikt. Het kan het alarm op je iPhone uitschakelen wanneer het merkt dat je s'ochtends beweegt, het integreert met verschillende apps en services om zaken als stappen en zuurstofniveaus in het bloed vast te leggen, en het kan zelfs je MacBook automatisch ontgrendelen wanneer je in de buurt bent.

 

Apple iPhone 12 Pro Specs:

Display 5.4-inch OLED display
2,340 x 1,080 resolution
6.1-inch OLED display
2,532 x 1,170 resolution
6.1-inch OLED display
2,532 x 1,170 resolution
6.7-inch OLED display
2,778 x 1,284 resolution
Processor A14 Bionic A14 Bionic A14 Bionic A14 Bionic
Storage 64, 128, and 256GB 64, 128, and 256GB 128, 256, and 512GB 128, 256, and 512GB
Camera Rear:
12MP Wide camera, ƒ/1.6 aperture

Front:
12MP camera, ƒ/2.2 aperture
12MP Ultra-wide camera, 120 degrees, ƒ/2.4 aperture
Rear:
12MP Wide camera, ƒ/1.6 aperture
12MP Ultra-wide camera, 120 degrees, ƒ/2.4 aperture

Front:
12MP camera, ƒ/2.2 aperture
Rear:
12MP Wide camera, ƒ/1.6 aperture
12MP Ultra-wide camera, 120 degrees, ƒ/2.4 aperture
12MP Telephoto camera, ƒ/2.0 aperture
4x optical zoom range
iDAR scanners

Front:
12MP camera,
ƒ/2.2 aperture
Rear:
12MP Wide camera, ƒ/1.6 aperture
12MP Ultra-wide camera, 120 degrees, ƒ/2.4 aperture
12MP Telephoto camera, ƒ/2.2 aperture
5x optical zoom range
iDAR scanners

Front:
12MP camera, ƒ/2.2 aperture
Battery N/A
MagSafe Wireless Charging up to 15W
Qi wireless charging up to 7.5W
N/A
MagSafe Wireless Charging up to 15W
Qi wireless charging up to 7.5W
N/A
MagSafe Wireless Charging up to 15W
Qi wireless charging up to 7.5W
N/A
MagSafe Wireless Charging up to 15W
Qi wireless charging up to 7.5W
Software iOS 14 iOS 14 iOS 14 iOS 14
Dimensions and Weight 131.5 mm x 64.2 mm x 7.4 mm; 135g 146.7 mm x 71.5 mm x 7.4 mm; 164g 146.7 mm x 71.5 mm x 7.4 mm; 189g 160.8 mm x 78.1 mm x 7.4 mm; 228g
Color Black, White, Product Red, Green, Blue Black, White, Product Red, Green, Blue Silver, Graphite, Gold, Pacific Blue Silver, Graphite, Gold, Pacific Blue

 

 

Apple iPhone 12 Pro review: waarde en concurrentie 

4d08b12b1f5e05c4b3609fcac5245577_medium. 
Met  € 999 voor 128 GB aan opslag plaatst Apple zichzelf stevig tegenover vlaggenschipconcurrenten in het Android-landschap. De meest geschikte vergelijking zou waarschijnlijk de Samsung Galaxy S20 kunnen zijn, die begint bij € 999 voor vergelijkbare specificaties, hoewel hij nu vrij vaak in de uitverkoop is. Dat apparaat heeft een vloeiender 120Hz-scherm, een langere optische telelens en sneller bedraad opladen met 25 W, naast de Qualcomm Snapdragon 865-processor. Samsung heeft zich ook gecommitteerd aan drie jaar grote Android-updates voor al zijn apparaten, dus hoewel dit niet zo goed is als het trackrecord van Apple, is het goed om te weten dat je de komende jaren op de nieuwste versie van Google zit. .

Als je iets met nog meer kracht wilt, is er de Asus ROG Phone 3 voor € 999, met de snelste chipset die Qualcomm momenteel aanbiedt, de Snapdragon 865 Plus. Het heeft ook een ongelooflijk vloeiend 144Hz-scherm, een enorme 6000 mAh-batterij en tal van gaminggerichte functies.

Als je de Android-smaak van OnePlus leuk vindt, kun je nu de OnePlus 8 Pro met 12 GB RAM, 256 GB opslagruimte en de Snapdragon 865-processor van Qualcomm voor slechts € 799 krijgen. Dat apparaat heeft een supersnel 120Hz-scherm, 30W draadloos en omgekeerd draadloos opladen en een fantastisch camerasysteem.

Geef iets minder uit en je kunt voor € 699 een Google Pixel 5 bemachtigen. Dit apparaat heeft een langzamere processor in de vorm van de Qualcomm Snapdragon 765G, maar de legendarische camera's, prachtige gebruikersinterface en geweldige 90Hz-weergave zijn moeilijk te verslaan.

 

We komen dan neer op hoe Apple zichzelf prijst. De normale iPhone 12 begint bij € 799, maar daalt tot 64 GB aan opslagruimte, 4 GB RAM, een camera minder en geen LIDAR-sensor. Als we opschuiven naar een vergelijkbare opslagcapaciteit van 128 GB, kost de iPhone 12 € 849, dus je betaalt echt € 150 voor de extra's van de Pro. Toch is het ontwerp van de Pro over het algemeen meer premium, met roestvrijstalen rails versus aluminium, en een zacht aanvoelend glas aan de achterkant in vergelijking met het glanzende glas op de iPhone 12. Persoonlijk denk ik dat de upgrades die je krijgt met de iPhone 12 Pro zijn het waard, maar als je liever die extra € 150 aan iets anders uitgeeft, is het standaard-model ook een geweldige optie - we zullen er binnenkort ook een recensie over hebben, dus houd het in de gaten.

De iPhone 12 Mini wordt binnenkort ook gelanceerd, die dezelfde specificaties heeft als de iPhone 12, maar in een veel kleinere vormfactor. Als je een fan bent van kleine apparaten en niet veel geeft om de extra's in de Pro, kun je dat apparaat voor nog minder krijgen, vanaf € 699. Dat plaatst het stevig tegenover de Google Pixel 5, die in veel categorieën nogal een gooi zou moeten zijn.

Interessanter wordt de vergelijking tussen de iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max. In de vorige generatie had de iPhone 11 Pro Max een veel betere batterijduur dan de iPhone 11 Pro. De iPhone 12 Pro Max zou vergelijkbare voordelen moeten bieden. De 12 Pro Max heeft ook een veel grotere hoofdcamerasensor met sensorverschuivingsstabilisatie, waardoor een grotere kloof tussen de apparaten ontstaat. Zodra we een apparaat in handen hebben, gaan we de iPhone 12 Pro Max op de proef stellen.

 

Apple iPhone 12 Pro review: het vonnis

Als je al een apparaat uit de iPhone 11-serie hebt, raad ik je af om een ​​iPhone 12 Pro te kopen. De meeste veranderingen dit jaar zijn vrij klein. Hoewel er een argument kan zijn om te upgraden naar de iPhone 12 Pro Max voor de grotere hoofdcamerasensor, raad ik je aan je apparaat ten minste twee generaties te bewaren voordat je gaat upgraden.

Als je overweegt de iPhone 12 Pro aan te schaffen, is de kans groot dat je weet dat je een iPhone wilt. Als dat het geval is, heb je nu nogal wat opties om uit te kiezen in het iOS-ecosysteem. Apple biedt een iPhone voor bijna elke prijs, van de iPhone SE van € 399 tot de aanstaande iPhone 12 Pro Max van € 1.099. De iPhone 12 Pro is bijna de beste van het stel voor € 999. Het is een goede keuze voor diegenen die een van de meest premium iPhones willen, maar geen enorm apparaat willen.

Veel recensenten hebben aangehaald dat de iPhone 12 en 12 Pro zo op elkaar lijken dat het niet veel zin heeft om de Pro voor € 150 meer te krijgen voor dezelfde opslagspecificatie. Ik ben het daar meestal mee eens, maar alleen als je van plan bent een hoesje om je telefoon te doen. De iPhone 12 Pro voelt ongetwijfeld meer premium aan dan de standaard 12 vanwege de roestvrijstalen rails en de achterkant van zacht glas. Als je toch van plan bent om een ​​case meestal te gebruiken, zijn deze voordelen lang niet zo duidelijk.

De extra 2x telelenscamera in de iPhone 12 Pro is zeker handig bij goed licht, maar vanwege het kleinere diafragma van de telelens zal de 12 Pro gewoon bijspringen met de hoofdsensor in situaties met weinig licht. Als de telelenssensor langer was, zeg 3x, zou ik er meer voor kiezen. Maar ik denk niet dat het hebben van deze lens een enorme verbetering is ten opzichte van softwaregewassen, ook al ben ik een groot voorstander van optische telelenzen in het algemeen.

Persoonlijk zou ik waarschijnlijk de extra € 150 betalen voor de extra 2 GB RAM, 4K 60fps Dolby Vision-video, extra camerasensor, LIDAR-sensor en een betere bouwkwaliteit. Als je echter iemand bent die dat geld liever aan accessoires uitgeeft, is de standaard iPhone 12 waarschijnlijk voldoende.

35