Fitbit Versa vs Apple Watch Series 4: welke smartwatch moet je kiezen?

Twee van de meest populaire smartwatches op de markt zijn de Apple Watch en Fitbit Versa. Hoewel Apple al jaren smartwatches maakt, is Fitbit nog relatief een nieuwkomer. Toch was de Fitbit Versa één van de hits van 2018.

 

fec3858b0da8d8e015adbd90581a1040_medium.

 

Fitbit Versa vs Apple Watch:  Het uiterlijk

3f306490bae0a9a7f7a4cc5905d7c2f8_medium.

De Apple Watch heeft een meer rechthoekige behuizing met afgeronde hoeken, met een digitale kroon en een enkele fysieke knop aan de rechterkant. De Versa heeft meer een vierkanten behuizing, met een vierkant display en drie fysieke knoppen.

35aa91388f32ca636e95d82ca6fee150_medium.Ze zien er niet precies hetzelfde uit, maar het is moeilijk om een paar Apple Watch-achtige ontwerpelementen in de Versa niet op te merken. Het zou niet te vergezocht zijn om de Versa-soort van een Apple Watch Lite te noemen.

 

 

Beide ondersteunen verwisselbare banden. Apple heeft een hele reeks verschillende soorten horlogebandjes, waaronder siliconen, nylon, roestvrij staal en meer. Fitbit heeft ook veel van deze opties, maar lang niet zoveel kleur- of materiaalkeuzes als Apple.

Het is een kleinigheid, maar het wisselen van Apple Watch-riemen is een fluitje van een cent - het eigen vergrendelingsmechanisme van het bedrijf is echt goed doordacht. Van bandje wisselen op de Versa is eigenlijk heel frustrerend. 

 

3f306490bae0a9a7f7a4cc5905d7c2f8_medium.

Fitbit Versa vs Apple Watch: Bouwkwaliteit

Hoewel beide horloges op elkaar lijken, voelt de Apple Watch extreem goed gebouwd in vergelijking met de Versa. Het kost misschien een paar honderd euro, maar Apple doet duidelijk iets goed met dat geld. Letterlijk elk onderdeel van het horloge - de aluminium behuizing, het OLED-display, de draaiende kroon  - voelt geweldig aan.

De Fitbit Versa voelt ook goed, zolang je het niet naast elkaar vergelijkt, wat begrijpelijk is. Het kost uiteindelijk ongeveer de helft van de prijs van de Apple Watch. Je kan niet dezelfde bouwkwaliteit verwachten.

 

Fitbit Versa vs Apple Watch: Displays

Het OLED Retina-scherm op de Apple Watch is fantastisch. Je krijgt diep zwart en levendige kleuren en het paneel ondersteunt ook "Force Touch". De grote en kleine schermen hebben ook een hogere resolutie ( 368 x 448 of 324 x 394 )  dan het 300 x 300 scherm van Fitbit. Nogmaals, het 1,34-inch LCD-scherm op de Versa is niet slecht, maar je zult een groot verschil zien tussen beide als je ze naast elkaar legt.

 

22dc21664be1992629770992b7b15f1c_medium.

 

Fitbit Versa vs Apple Watch: functies van de Smartwatch

Apples en Fitbit benaderingen van software zijn heel anders.  De software van de Apple Watch is minimalistisch en snel, hoewel het bijna te ingewikkeld is (daarover later meer). Eén keer drukken op de digitale kroon en het brengt je naar het honingraat (alle apps) scherm, terwijl een lange druk Siri activeert. 

 

Apple's stemassistent heeft in de loop der jaren een lange weg afgelegd. Het is absoluut goed genoeg om vragen te beantwoorden en eenvoudige verzoeken uit te voeren met slimme apparaten thuis, hoewel het ecosysteem de ondersteuning mist voor smart home-apparaten van Google en Amazon. Het is echter meer dan wat de Versa biedt. Er is namelijk geen stemassistent ingebakken in de Fitbit-smartwatch, dus je moet alles doen op de ouderwetse manier: door te vegen en tikken.

Tot op zekere hoogte, is dat te verwachten. Fitbit OS is slechts een paar jaar oud. Hoewel het enorm is verbeterd ten opzichte van de versie die in 2017 op de Ionic is geïntroduceerd, is het niet perfect. Het is echter een algemeen eenvoudiger OS, dus als je slechts enkele apps gebruikt, zou de Versa prima moeten voldoen aan je smartwatch-behoeften.

 

Fitbit Versa vs Apple Watch: fitness-tracking

Beide apparaten volgen jouw stappen, verbrande calorieën, hartslag en actieve minuten. Beiden kunnen ook je slaap volgen, maar je moet een externe app downloaden voor de Apple Watch. De Versa is één van de beste slaapvolger die er is. 

Beide horloges volgen ook een breed scala aan verschillende sportprofielen. Er zijn enkele verschillen, maar beide ondersteunen in ieder geval de basis profielen zoals hardlopen, fietsen, loopband, yoga en lopen.  Er zijn veel te veel sportprofielen om hier op te noemen, maar je kunt hier de volledige lijst met Versa-sportprofielen en Apple Watch-sportprofielen bekijken.

De Apple Watch is waarschijnlijk de betere optie voor hardlopers, omdat alle modellen (na Series 1) worden geleverd met een ingebouwde GPS. De Fitbit Versa heeft alleen Connected GPS, dus je moet met je telefoon rennen als je nauwkeurige afstands- en pace-statistieken wilt.

 

Fitbit Versa versus Apple Watch: Welke is de betere koop?

Welke smartwatch je moet kopen hangt af van één belangrijke factor: welke smartphone je bezit. Als je een Android-telefoon hebt en niet geïnteresseerd bent in de nieuwste Samsung-horloge, koop dan de Fitbit Versa of de Fitbit Ionic als je iets krachtigers nodig hebt. De Apple Watch werkt niet met jouw telefoon, dus je moet wat anders zoeken. 

Er is verder geen verwarring: de Apple Watch is de duidelijke winnaar. Maar dit komt met een prijskaartje. De Fitbit Versa geeft fantastische waarde voor ongeveer €177, en de Apple Watch Series 4 is een fantastische allround smartwatch als je de kosten van €429 niet erg vindt.

122

1 Comments

Zevenblad

Thursday, February 21, 2019 Reply

Nu weet ik eindelijk een beetje waar zo'n smartwatch voor is....niks voor mij in elk geval...;-) Ik had écht geen idee wat een mens ermee moet doen.