Google Pixel 5: Alles wat je moet weten

Na de controversiële Pixel 4 van vorig jaar, is Google klaar om een ​​aantal fouten recht te zetten met de geheel nieuwe Pixel 5. De Pixel 4 introduceerde nieuwe ideeën zoals een telefotocamera, gezichtsontgrendelingssysteem en unieke gebaren, maar dit ging ten koste van de batterij.  Deze keer probeert Google iets anders.


 

In plaats van je zorgen te maken over het hebben van de allerbeste processor of vijf camera's, heeft Google de Pixel 5 ontworpen als een fundamentele Android-telefoon die alles doet wat je nodig hebt, alle kernfuncties heeft waar je om zou kunnen vragen, en tegen een veel lagere prijs dan de nieuwste vlaggenschepen van Samsung en Apple.

Of je nu meer wilt weten over de prijs, releasedatum, specificaties of iets anders, hier is alles wat je moet weten over de Google Pixel 5!

Een van de meest interessante dingen aan de Pixel 5 is de prijs. In een wereld waar de beste telefoons van de meeste andere bedrijven meer dan € 1.000 kosten, is de Pixel 5 verfrissend betaalbaar voor slechts € 699. Het is vermeldenswaard dat er slechts één opslagconfiguratie wordt aangeboden, waarbij de Pixel 5 wordt geleverd met 128 GB aan ruimte voor je apps, games en films.

Als je dit naast elkaar vergelijkt met de Pixel 4-serie uit 2019, is het behoorlijk indrukwekkend hoeveel betaalbaarder de Pixel 5 eigenlijk is. De 128 GB Pixel 4 kostte € 899, terwijl de 128 GB Pixel 4 XL € 999 kostte.

Er zijn enkele spec-wijzigingen / -verlagingen waardoor Google dat lagere prijskaartje kon halen, maar vooral in het economische klimaat waarin we vandaag leven, zijn we meer dan blij dat Google zich concentreert op betaalbaarheid voor zijn topaanbod.

 

0b9af833f1df77b7ca7f86898cf361df_medium.

Na te zijn onthuld op 30 september 2020, lanceerde Google officieel de Pixel 5 een maand later, op 29 oktober. Het is beschikbaar in Just Black en Subtle Sage-kleuren, waarbij Google ervoor heeft gekozen dit jaar helemaal geen wit model aan te bieden.

Ja, we hebben de Pixel 5 beoordeeld. En, hij is echt super goed. Dit is niet absoluut de beste Android-telefoon die je in 2020 kunt kopen, maar zoals opgemerkt in onze recensie, is het de beste Pixel ooit.

In tegenstelling tot de Pixel 4-serie van vorig jaar, voldoet de Pixel 5 aan alle basisprincipes. Het is snel en reageert, heeft uitstekende camera's, de batterijduur is van topklasse en het wordt verkocht voor een zeer redelijke prijs. Extra features zoals Motion Sense en face unlock zijn verdwenen, maar de kernaspecten blijven sterk.

De beslissing van Google om uit de vlaggenschipspecificatierace te stappen, is interessant en voor het grootste deel heeft het zijn vruchten afgeworpen.

 

Google Pixel 5-specificaties

De Pixel 5 heeft een geweldige prijs. Maar hoe heeft Google het in vredesnaam voor elkaar gekregen? Een snelle blik op het specificatieblad maakt duidelijk waarom de Pixel 5 zo weinig kan kosten als hij doet.

 

Display 6-inch
OLED
Full HD+
90Hz refresh rate
19.5:9 aspect ratio
Gorilla Glass 6
Operating System Android 11
Processor Qualcomm Snapdragon 765G
Rear Camera 1 12.2MP primary camera
f/1.7 aperture
OIS
Rear Camera 2 16MP ultra-wide camera
f/2.2 aperture
Memory 8GB of RAM
Storage 128GB
Battery 4,080 mAh
Charging 18W wired charging
15W wireless charging
5W reverse wireless charging
Security Fingerprint sensor
Colors Sorta Sage, Just Black

 

De belangrijkste verandering is de Qualcomm Snapdragon 765G-processor. Alle eerdere Pixels (de Pixel A-apparaten niet meegerekend) zijn geleverd met een Qualcomm Snapdragon 800-serie-chip - de allerbeste optie die wordt aangeboden door Qualcomm. Andere vlaggenschepen zoals de Galaxy S20 en OnePlus 8 Pro maken gebruik van de Snapdragon 865, maar dat is niet het geval voor de Pixel 5.

De Snapdragon 765-chipset in de Pixel 5 is meer dan krachtig genoeg voor elke app of game die je erin gooit, en met deze beslissing kun je profiteren van hoogwaardige prestaties zonder dat je er de hoofdprijs voor hoeft te betalen.

Kijkend naar enkele van de andere specificaties, is het geweldig om te zien dat Google opnieuw een vernieuwingsfrequentie van 90 Hz biedt voor het scherm van de Pixel 5, samen met een OLED-paneel voor geweldige kleuren en diepe zwarttinten. De 4.080 mAh-batterij is ook aanzienlijk groter dan de 2.800 mAh-eenheid waarmee de Pixel 4 werd geleverd, wat een verschil zou moeten maken tussen dag en nacht als het gaat om de levensduur van de batterij. Alle voordelen zijn aanwezig om de Pixel 5 een van de nieuwe beste Android-telefoons te laten worden, en als je rekening houdt met dat lage prijskaartje, wordt het veel indrukwekkender.

 

Google Pixel 5 in vergelijking met andere pixels

De Pixel 5 is niet de enige telefoon die Google dit jaar uitbrengt. Eerder deze zomer bracht Google de Pixel 4a uit, een budgetvriendelijk apparaat gericht op de mainstream. Het is klein en heeft niet veel van de premiumfuncties die we bij veel premium-apparaten als vanzelfsprekend beschouwen, waaronder waterdichtheid of draadloos opladen. Het heeft ook een langzamere Qualcomm Snapdragon 730-chip, heeft een bescheiden 3080 mAh-batterij, een 5,8-inch scherm en slechts één camera aan de achterzijde.

Later dit jaar komt de Pixel 4a 5G beschikbaar. Het bevat een krachtiger Snapdragon 765-platform, samen met dezelfde opstelling met twee camera's als de grotere Pixel 5. Het 6,2-inch scherm is het grootste van alle Pixels dit jaar, maar het wordt niet zo helder als dat van de Pixel 5. , noch deelt het hetzelfde 90Hz-paneel. De batterij van 3.885 mAh is ook iets kleiner dan die van de Pixel 5, en de randen rond het scherm zijn nog iets dikker. Zoals de naam suggereert, heeft het natuurlijk ook 5G, zoals de Pixel 5.

dabc288d1c972c5cff0e2b2a79d22bd9_medium.

Hierboven zie je een vergelijkingstabel van Google waarin de belangrijkste verschillen tussen de drie telefoons worden weergegeven.

 

Google Pixel 5-concurenten 

Verder dan de Pixel-familie, zijn er tal van niet-Google-telefoons die met de Pixel 5 kunnen concureren. In de Android-ruimte is een van zijn grootste concurrenten de Samsung Galaxy S20 FE. De FE prijst dezelfde verkoopprijs van € 700 van de Pixel, maar slaagt erin om een ​​krachtigere Snapdragon 865-chipset, 120Hz-scherm, een grotere batterij en drie camera's aan te bieden in plaats van twee.

De Pixel 5 heeft nog steeds het voordeel als het gaat om camerakwaliteit, en als je de voorkeur geeft aan kleinere telefoons, past het compacte ontwerp beter. Dat gezegd hebbende, de Galaxy S20 FE is een goede koop voor iedereen die op zoek is naar absoluut waar voor zijn geld.

Een ander Android-toestel dat met de Pixel 5 concureerd, is de OnePlus 8T. Dit is een andere telefoon met een paar technische voordelen ten opzichte van de Pixel - namelijk het 120Hz-scherm, 65W bedraad opladen en extra camerasensoren aan de achterzijde. Hoewel dat allemaal geweldig is, heeft de OnePlus 8T geen draadloos opladen of een IP-waterbestendigheidsclassificatie, zelfs niet met zijn hogere vraagprijs van € 749.

En natuurlijk hebben we de nieuwste iPhones van Apple: de iPhone 12 en iPhone 12 mini. Dergelijke vergelijkingen komen uiteindelijk vooral neer op de verschillen in software, maar als je een nieuwe telefoon nodig hebt en ongeveer € 700 te besteden hebt, zijn ze zeker het overwegen waard.

 

Google Pixel 5 kleuren 

Google biedt niet veel kleuropties voor zijn smartphones, maar bij elke release is er meestal een die opvalt ten opzichte van de meer generieke zwart-witopties. De kleuren van dit jaar zijn nog beperkter, met slechts twee om uit te kiezen, waaronder Just Black en Sorta Sage.

Just Black is precies wat de naam aangeeft: een zwarte verfbeurt en niets meer. De matte aluminium afwerking heeft veel de voorkeur boven het glanzende glas dat we hadden voor de Pixel 4 in Just Black, maar daarbuiten valt er niet veel anders te zeggen.

Aan de andere kant hebben we Sorta Sage. Het is lang niet zo helder of pittig als de Oh So Orange-kleur van de Pixel 4, maar dat is niet per se een slechte zaak. Het heeft een koele, aardse toon die er heel mooi uitziet, en het is zeker de kleur die we deze keer verkiezen.

 

Google Pixel 5-camera's 

Camerakwaliteit is altijd de belangrijkste reden om een ​​Pixel-telefoon te kopen boven iets anders - daarom was de Pixel 4 XL, ondanks zijn problemen, een van de beste Android-telefoons die je kunt kopen - en voor de Pixel 5 probeert Google iets dat het nooit eerder heeft gedaan.

De primaire camera is exact dezelfde 12,2 MP-sensor die we al jaren hebben, maar op de Pixel 5 wordt hij vergezeld door een 16 MP ultrabrede camera. Dit is de eerste keer dat een Pixel-telefoon wordt geleverd met een ultragroothoeklens, en de telefoto-lens die op de Pixel 4 werd geïntroduceerd, is nergens te bekennen.

Google heeft vorig jaar een grote keuze gemaakt over hoe telefoto belangrijker was dan ultrabreed, dus het is een beetje grappig om te zien dat het bedrijf een generatie later corrigeert. De telecamera op de Pixel 4 was erg goed, maar de overstap naar ultrabreed is er een die we graag zien.

Over het algemeen zijn foto's gemaakt met de Pixel 5 uitstekend. Er is geen dramatisch verschil met de Pixel 4, maar hij zet zich stevig neer als de beste smartphonecamera die beschikbaar is in 2020. Afbeeldingen zijn geweldig, ongeacht of het dag of nacht is, de portretmodus blijft een sterk punt. en de astrofotografiemodus maakt nog steeds indruk.

Telkens wanneer Google een nieuwe Pixel-telefoon lanceert, gebruikt deze deze vaak als een middel om nieuwe Android-functies te introduceren. Dit is niet anders met de Pixel 5, die wordt geleverd met een paar software-goodies die nog niet eerder ergens anders te zien waren.

Een van de grootste nieuwe toevoegingen is een Assistent-functie genaamd "Hold For Me." Wanneer je tijdens een telefoongesprek in de wachtstand wordt geplaatst, kun je nu op een knop tikken waarmee de Assistent jouw plaats in de rij bezet houdt terwijl je weggaat en iets anders doet. Wanneer een medewerker van de klantenservice aan de lijn komt, laat de Assistent je dit weten, zodat je weer aan de telefoon kunt springen en kunt beginnen met praten.

Iets anders dat veelbelovend zou moeten zijn, is Extreme Battery Saver. Als je merkt dat je geen energie meer hebt, maar je telefoon wat langer aan moet laten staan, kun je deze modus inschakelen om de levensduur van de batterij tot 48 uur te verlengen. Het is niet iets dat je altijd wilt gebruiken, maar in bepaalde gevallen kan het levensreddend zijn.

 

Google Pixel 5 XL-model

Over wijzigingen in de Pixel-familie gesproken, het is je misschien al opgevallen dat we niets over de Pixel 5 XL hebben gezegd. Dat komt omdat er geen is, helaas. Hoewel we meestal een Pixel 4 en 4 XL, Pixel 3 en 3 XL, enzovoort hebben gekregen, is de gewone Pixel 5 de enige vermelding in de hele Pixel 5-familie.

Zoals Alex Dobie afgelopen september uitlegde, lijkt het erop dat Google een aantal verschillende merkbeslissingen heeft genomen tijdens het maken van de Pixels van dit jaar. De telefoon die we nu hebben als de Pixel 4a 5G wordt verondersteld oorspronkelijk de Pixel 5 te zijn geweest, met de Pixel 5 waar we het vandaag over hebben, voorheen de Pixel 5s genoemd - een duurdere, meer premiumversie van wat zou zijn de Pixel 5 geweest, maar is nu de Pixel 4a 5G.

Je zou kunnen stellen dat de Pixel 4a 5G een pseudo-Pixel 5 XL is gezien het iets grotere 6,2-inch scherm, maar die telefoon offert dingen op als de vernieuwingsfrequentie van 90 Hz, draadloos opladen en heeft iets minder RAM.

40