Hoe je kunt voorkomen dat je iPhone, iPad of Mac wordt gehackt

Apple heeft secuity-updates uitgegeven voor de iPhone, iPad en Mac. Zonder deze updates zou je apparaat kunnen worden bedreigd door hackers die de controle kunnen overnemen via kwaadaardige applicaties, via bluetooth of zelfs via FaceTime.

Apple wordt van tijd tot tijd gewaarschuwd voor beveiligingskwesties en kwetsbaarheden van onderzoekers. Het bedrijf reageert meestal snel en geeft vervolgens een software-update uit voor de Mac, iPad en/of iPhones (afhankelijk van de getroffen apparaten). Om deze reden is het verstandig om je Apple-apparaten up-to-date te houden als je het risico wilt vermijden om te worden gehackt (hoewel het risico klein is).

Op 22 januari heeft Apple een update uitgebracht voor het Mac-besturingssysteem om de veiligheid, stabiliteit en compatibiliteit te verbeteren. Het bedrijf heeft tegelijkertijd een update uitgebracht voor iOS 12 voor iPhones en iPads, die dezelfde beveiligingskwetsbaarheden aanpakt.

Naast de macOS Mojave-update heeft Apple ook beveiligingsupdates uitgebracht voor High Sierra en Sierra: Beveiligingsupdate 2019-001 Sierra en beveiligingsupdate 2019-001 Sierra.

Voor het updaten van de Macs, iPads en iPhones kunnen de apparaten het risico lopen dat hackers de controle overnemen via kwaadaardige applicaties, via bluetooth of zelfs via FaceTime, hoewel dit in de praktijk onwaarschijnlijke scenario's zijn. 


Apple beschrijft hier en hier een aantal beveiligingsproblemen. iOS en MacOS lijken te worden getroffen door veel van dezelfde problemen.

Dit is wat Apple te zeggen heeft over enkele van de beveiligingslekken die in de update worden behandeld:

Bluetooth: "Een aanvaller in een bevoorrechte netwerkpositie kan mogelijk willekeurige code uitvoeren"

CoreMedia: "Een kwaadwillende toepassing kan mogelijk de rechten verhogen", 

CoreAnimation: "Een kwaadwillende toepassing kan mogelijk beperkt geheugen lezen"

FaceTime: In dit geval: "Een externe aanvaller kan mogelijk een FaceTime-aanroep starten waardoor willekeurige code wordt uitgevoerd," 

Hypervisor: "Een kwaadwillende toepassing kan mogelijk de rechten verhogen"

 

 

Hier leest u hoe u uw iPhone of iPad bijwerkt als u iOS 12 gebruikt

 1. Klik op Instellingen
 2. Algemeen
 3. Software-update
 4. Uw apparaat zal controleren op updates en uiteindelijk vertellen dat iOS 12.1.3 beschikbaar is als het nog niet is geïnstalleerd.
 5. Klik op Downloaden en installeren - mogelijk moet u verbinding maken met WiFi voordat het kan downloaden.

 

Ga als volgt te werk om uw Mac bij te werken als u Mojave gebruikt

 1. Klik linksboven op het Apple-logo
 2. Systeem voorkeuren
 3. Software-update
 4. Er zou een bericht moeten verschijnen dat Een update beschikbaar is voor uw Mac, klik op Nu bijwerken.

Als u het bericht niet ziet, betekent dit mogelijk dat de update automatisch heeft plaatsgevonden. In dat geval kunt u controleren welke versie van macOS u gebruikt:

 1. Klik linksboven op het Apple-logo
 2. Over deze Mac
 3. Onder de naam van het besturingssysteem zal het zeggen: Versie 10.14.3 als uw Mac up-to-date is.
 4. Open de Mac App Store.
 5. Klik op Updates.

Als u een MacOS-update hebt om te installeren, is deze hier beschikbaar. Als dit niet het geval is, vinkt u Over deze Mac aan om te zien welke versie u heeft geïnstalleerd.

67