Hoe maak je een back-up van je iPhone zonder iTunes of iCloud

Een back-up van je iPhone maken is cruciaal, maar iTunes en iClouds kunnen lastig en traag zijn en laten je geen gedeeltelijke back-ups maken. We bekijken een alternatieve aanpak.

 

 

Je iPhone zit vol met belangrijke en onvervangbare gegevens, van kostbare foto's en berichten tot gezondheidsgegevens, zakelijke contacten, e-mails en documenten; om nog maar te zwijgen van tientallen moeizaam gedownloade apps en games en honderden muziek nummers. En in de veronderstelling dat u geen back-up maakt, kunt u alles kwijtraken als uw telefoon wordt gestolen of kapot is gegaan (wat helaas vaak voorkomt) of gewist door een storing tijdens een van de reguliere iOS-updates van Apple.

Het is veel beter om de inhoud van uw iPhone (en ook uw iPad) op te slaan in een veilige off-device back-up, in de cloud of op een Mac of pc, zodat u bestanden gemakkelijk kunt herstellen als er iets misgaat. Dit maakt het ook gemakkelijker om naar een nieuw apparaat te migreren zonder alles opnieuw op te hoeven zetten.

Dit verstandige en ogenschijnlijk eenvoudige advies is echter soms makkelijker gezegd dan gedaan. Veel iPhone-bezitters raken in de slechte gewoonten om  zelden of helemaal geen back-ups te maken.

 

De keerzijde van iTunes en iCloud

De twee back-upopties van Apple zijn iTunes en iCloud, één voor lokale back-ups en de andere voor de cloud. Beide hebben keerzijden die ervoor kunnen zorgen dat mensen minder vaak back-uppen dan nodig.

Met iTunes kunt u een back-up van de inhoud van een iPhone maken op een desktopcomputer. Het is gratis te gebruiken, maar niet altijd gebruiksvriendelijk; de software is bekritiseerd omdat ze in de loop der jaren opgeblazen is geraakt en veel iPhone-bezitters vinden het lastig te gebruiken. Een back-up op deze manier neemt ruimte in beslag op uw computer en als u een laptop met een lage opslag gebruikt, is dit geen kleine overweging. Ten slotte kan het alleen de volledige inhoud van een iPhone of helemaal geen back-up maken; het kan geen gedeeltelijke back-ups maken.

 

iCloud is, zoals de naam al doet vermoeden, gebaseerd op de cloud: de back-up wordt opgeslagen op de servers van Apple en is overal toegankelijk via een internetverbinding, waardoor het over het algemeen handiger is dan een back-up via iTunes. Houd er echter rekening mee dat Apple-servers kunnen worden gehackt en in het verleden zijn gehackt. Er is altijd een kleine kans dat een hacker toegang krijgt tot uw persoonlijke gegevens en foto's.

 

DearMob iPhone-manager

Apple zou er de voorkeur aan geven dat je hun eigen back-uptools gebruikt maar het is belangrijk om te weten dat er nog andere opties zijn. De optie die we in dit artikel zullen bespreken is DearMob iPhone Manager, die een aantal voordelen heeft ten opzichte van iTunes en iCloud.

DearMob biedt een reeks aanvullende hulpmiddelen die u niet krijgt met het aanbod van Apple. Misschien is het grootste voordeel de mogelijkheid om selectieve back-ups uit te voeren, wat betekent dat u individueel foto's, contacten, berichten, muziek en video, contacten en berichtbestanden kunt back-uppen en herstellen. Bovendien ondersteunt en converteert de software een breed scala aan formaten - waardoor u bijvoorbeeld een back-up kunt maken van HEIC-bestanden als JPG, ePub als TXT, contacten als HTML of XML en talloze bestandstypen als PDF, als dit gemakkelijker voor u is.

131