Icloud van Apple. Hoe werkt het. Overal toegang tot alles

2dee26c8bda5dd031302dd6a3a40994d_medium.

 

De laatste ipods, ipads, en iphones kunnen via icloud bestanden synchroniseren. Hoe werkt het

Icloud van Apple. Hoe werkt het. Toegang tot alles, overal.

De ipod, de ipad, itunes, de iphone. We worden ermee om de oren geslagen. Het lijkt alsof Apple de grootste trendsetter is op gebied van mobiele technologie.
Niet op zijn minst is dit ook te danken aan Steve Jobs die met zijn innovatieve ideeën en productlanceringen Apple hoge toppen heeft doen bereiken.
De kleine toestellen zijn steeds tot meer in staat, krijgen betere graphics, en het uitzicht blijft merkwaardig futuristisch.

 

De nieuwe functionaliteit waarmee ze alle apparaten nu uitrusten heet icloud. De kenmerkende ‘i’ die voor al hun producten staan, verwijzen naar de firma Apple

Eerst en vooral: wat is ‘werken in de wolken, working in the cloud’

Working in the cloud is een fenomeen dat steeds meer de kop opsteekt. Het concept bestaat erin dat je programma’s niet lokaal op de PC staan hebt, maar dat deze online aangeboden worden. Zo kan je in een online Word-omgeving tekst bewerken, of online je agenda bijhouden.
Wanneer we deze trend bekijken,  worden steeds meer programma’s online beschikbaar.

 

De voordelen

Er zijn enkele voordelen verbonden aan deze mannier van werken, doch ook enkele nadelen.
Een voordeel is dat je op je eigen PC geen software meer moet installeren, omdat deze online staat.
Een tweede voordeel is dat je van op iedere werkplek aan je toepassingen kan, en je data kan raadplegen.
Een ander voordeel is dat wanneer je computer zou crashen, je geen documenten kwijt bent, doordat deze op servers staan die die toegankelijk blijven via internet.
Twee nadelen zijn dat je afhankelijk bent  van je internetconnectie en de snelheid.

Eén van de koplopers van cloudcomputing is Google, waar je reeds lange tijd fotoalbums kan delen, documenten bewerken, je agenda bijhouden, je favoriete sites opslaan...
Met de komst van Google+ hebben ze nu ook hun eigen sociale website waarin zelfs statusupdates kunnen voorkomen en je rechtstreeks kan chatten met contactpersonnen die je toevoegt.

Icloud

Apple heeft zijn eigen versie van cloudcomputing gelanceerd.
De nieuwste devices zullen standaard uitgerust worden met de mogelijkheid alles ‘in the cloud’ op te slaan zodanig dat alles op een centrale plaats opgeslaan wordt. Dit natuurlijk in de verstandhouding dat deze met internet verbonden zijn.

 

Wat betekent dat concreet?
Momenteel is er een limiet van 5 Gb waar je data kan opslaan. Met je Ipad, iphone of ipod kan je met deze databank connecteren met daarin je foto’s, muziek en allerhande andere items. Wanneer je online bent gebeurt er een synchronisatie met deze gegevens.

Je kan het bekijken als een kluis waarin je al je persoonlijke items opslaat. Deze kluis is toegankelijk door je persoonlijke i-apparatuur en de software die daarop is geïnstalleerd.
Het besturingssysteem dat geïnstalleerd is op de devices heet iOS5 (de i herken je nog). De OS staat voor operating System. Dit staat standaard op de laatste nieuwe toestellen, of je kan dit gratis upgraden op oudere toestellen.

 

Wanneer je bijvoorbeeld een foto trekt met je iphone, dan is deze toegankelijk via je ipad of je ipod.  Het bestand wordt eigenlijk via het internet in je kluis gestopt. Aangezien je met alle idevices toegang hebt tot diezelfde kluis kan je deze direct bekijken op een ander toestel. Deze service is gratis.

Het enige wat je hiervoor moet doen is je Apple ID invullen op de toestellen die verbinding mogen maken(een nieuw of bstaand).

Het wordt pas echt leuk wanneer je bijvoorbeeld al je muziek, agenda of contacten synchroniseert. Ook deze zijn op ieder toestel toegankelijk.
Je kan natuurlijk zelf kiezen welke bestanden je wenst automatisch te synchroniseren.

 

Enkele praktijkvoorbeelden:

  • Zoek je vrienden: wanneer je personen toestemming geeft om je locatie te zien, dan kunnen zij volgen waar je heengaat. Heel makkelijk om elkaar niet kwijt te raken. Wens je toch privacy te hebben kan je dit makkelijk op niet-actief zetten.

 

  • Wanneer je een liedje koopt itunes, kan je dit direct op al je media beluisteren.

 

  • Er bestaat ook een applicatie om je itoestel terug te vinden wanneer je dit verloren hebt. Wanneer dit toestel internetverbinding heeft, krijg je een signaal op je ander toestel met de laatste locatie. Je kan het toestel ook locken van op afstand om persoonlijke informatie te verbergen.

 

  • Je laatste 1000 foto’s zijn steeds ogenblikkelijk toegankelijk op al je devices. Door streaming zullen dit steeds de laatste foto’s zijn. Deze blijven dertig dagen online dus kan je deze makkelijk opslaan op je harde schijf.

 

  • De documentverwerkers op icloud heten 'numbers', 'pages' en 'keynote'. Je kan deze in grote mate vergelijken met Excel, word en powerpoint

 

  • Je mails, agenda en contactpersonen kan je ook synchroniseren.

 

  • Applicaties die je online koopt zijn op al je apparaten bruikbaar. De befaamde apps.

 

37