IPhone 11 Pro review - Koop het voor de betere camera en de levensduur van de batterij

Voor de release van iPhone 11 Pro ontving Apple veel klachten dat er weinig verschil en vooruitgang zat tussen de verschillende iPhone's. Maar dit jaar is dit anders. De iPhone 11 Pro lijkt een groot succes te worden en in dit artikel bekijken we wat Apple dit jaar zo goed heeft gedaan.

Aangekondigd op 10 september, komt de iPhone 11 Pro in vier kleuren: Goud, "Space Gray", Zilver en "Midnight Green". Net als de iPhone XS ervoor, is deze beschikbaar met een capaciteit van 64, 256 en 512 gigabytes.

 

De Drie-lens camera

Apple heeft altijd een uitstekende cameras in de iPhone gebruikt. Dit jaar is dit geen uitzonering en Apple lijkt zichzelf overtroffen te hebben. De camera is de duidelijkste verbetering in de iPhone 11 Pro-familie. In het nu vierkante uitsteeksel van de camera heeft Apple een ultrabrede lens met vijf elementen met een f / 2.4-diafragma en een gezichtsveld van 120 graden, en een f / 1.8 brede lens met zes elementen.

Een telelens met zes elementen en een f / 2.0-diafragma heeft een 2x optische zoom-in, hetzelfde als de iPhone X en iPhone XS, maar ook met name een 2x optische zoom-out.

 

Behalve een uitstekende camera voor foto's, is de video ook uitstekend. Video kan worden vastgelegd met een resolutie van 4K met 24, 30 of 60 frames per seconde en maakt gebruik van optische beeldstabilisatie op de groothoek- en telelenzen.

Als je veel 's nachts fotografeert, of op de portretmodus voor je huisdieren hebt gewacht, is dit jouw moment voor een nieuwe iPhone. Apple heeft verder de machine-learning en computationele fotografie in de iPhone 11 Pro verbeterd. Als gevolg hiervan hebben foto's in een omgeving met weinig licht de gewenste details. 

Samengevat: de iPhone 11 heeft een geweldige camera voor foto's en video. De iPhone 11 Pro heeft niet alleen een grotere hardware, maar ook betere software.

 

De selfiecamera is niet vergeten

Voor de meeste gebruikers zal de upgrade van de selfiecamera naar 12 megapixels met een f / 2.2-diafragma geen enkel verschil maken. Maar het heeft een groot nut in interviews.

Zoals tijdens het evenement op 10 september is aangetoond, kan die camera worden gebruikt in combinatie met de camera aan de achterkant en kunnen beide camera's tegelijkertijd opnemen op de flash-opslag van de iPhone. Hiermee wordt een systeem met twee camera's voor één apparaat ingesteld, zodat een interviewer en geïnterviewde tegelijkertijd kunnen worden vastgelegd. 

 

"Super Retina XDR-display" is een mooie manier om beter te zeggen dan 2018


Het 2.436 x 1.125 OLED-scherm in de iPhone 11 Pro is niet helemaal hetzelfde als het de afgelopen twee jaar is geweest. Naast alleen de naamswijziging van het scherm van dit jaar naar "Super Retina XDR-weergave", heeft de iPhone 11 Pro nu een contrastverhouding van 2.000.000 tot één in vergelijking met 1.000.000 tot één op de iPhone XS en iPhone X. Bovendien heeft de iPhone 11 Pro een helderheid van 800 nits meestal en tot 1200 nits met HDR, terwijl de iPhone XS 625 nits heeft.

 

2c2a5869a00c863d07fef8b8b348682b_medium.

Draadloze snelheid en WIFI 6

Nee, er is helaas geen 5G op de iPhone 11 Pro-familie, en dat was ook niet te verwachten. Dit omdat er nog volop gewerkt wordt om 5G in productie te krijgen. De netwerken zijn er nog niet klaar voor (grotendeels) en Apple wacht het nog even af.

Het is daarom absoluut de juiste beslissing voor Apple om tot 2020 op 5G te wachten. De technologie is nog niet definitief en er zijn veel voorbeelden die dit praktisch aantonen. En het gaat jaren duren om het netwerk uit te bouwen.


Dit alles gezegd hebbende, de prestaties van de iPhone 11 Pro op LTE zijn beter dan die van de iPhone XS en iPhone X.

Op het Verizon-netwerk haalden we ongeveer 61 megabit per seconde downloadsnelheid en 27 megabit per seconde uploadsnelheid met de iPhone 11 Pro in onze hoofdtestlocatie. Een iPhone XS op dezelfde manier, op exact dezelfde locatie kreeg een downloadsnelheid van ongeveer 47 megabit per seconde en een uploadsnelheid van 11 megabit per seconde. Niet te armoedig - maar beide snelheden zijn meer dan genoeg voor surfen op het web, 4K-streaming of vrijwel elk ander gebruik dat je kunt bedenken.

Wat je krijgt voor de resultaten, zal sterk variëren per provider en de voorziening van waar je op dat moment staat. Het grootste deel van de snelheidstests die we hier hebben uitgevoerd, was 's nachts in een goed bevoorrecht commercieel gebied, met heel, heel weinig woningen. We krijgen aanzienlijk minder prestaties van LTE in ons bakstenen huis, naast een heuvel op slechts drie kilometer afstand - maar de evenredigheid van het verschil tussen de twee modellen blijft behouden.

Wat Wi-Fi betreft, is de nieuwe Wi-Fi 6 officieel hier al een paar dagen. Er zijn conceptversies van opgenomen op verschillende pc-hardware en dergelijke, maar de iPhone Wi-Fi van 2019 bevat de volledige, definitieve versie van de specificatie.

De onderliggende Wi-Fi 6-technologie belooft veel. Maar net als 5G is dat "grote deel" nog niet helemaal hier. Het is echter veel, veel dichterbij in Wi-Fi 6 dan in 5G.

Het besluit van Apple om Wi-Fi 6 op te nemen in de iPhone van 2019 is niet zonder reden. Wi-Fi 6 is voltooid en er komen geen andere revisies. Je kunt dit niet zeggen over 5G, om nog maar te zwijgen van het feit dat de modems die vandaag beschikbaar zijn voor 5G letterlijk heet zijn en de batterij leegmaken als een kanonskogelgat in de wand van een watertank.

De opname hier van Wi-Fi 6 is goed en vooruitstrevend zonder risico. 

 

 

De Batterij

Je wilde een dikkere telefoon en meer batterijduur? Je hebt het! In het bijzonder heeft de iPhone 11 Pro een 3046 mAh-batterij met ongeveer dezelfde stroomafname die de iPhone XS had.

De iPhone 11 Pro-lijn wordt geleverd met een USB-C-stroomadapter en een USB-C naar Lightning-kabel. Dit is iets goeds. Met de Snel-oplader zal je iPhone in ongeveer 30 minuten opladen tot 50%.

Het is echter aan te raden om gebruik te maken van een draadloze "Qi" oplader. Qi-opladers zijn goedkoop en handig. En met een vermogen van 7,5 W dat in het algemeen aan de iPhone wordt geleverd, genereren ze minder batterijvernietigende warmte, zelfs als ze niet snel opladen zoals een kabel.

Koop er een voor je bureau, een voor je bed en een voor het kantoor. Je zult er geen spijt van krijgen.

  86dab942cb1713b386e7d2b68df325b1_medium.

 

Ruwe, zinderende snelheid

 


Met behulp van de nieuwe GeekBench 5-benchmark behaalde onze iPhone 11 Pro een gemiddelde single-core score van drie runs van 1361. De multi-core run gaf ons ook een gemiddelde van 3561 over drie runs. Ter vergelijking: onze Galaxy Note 10 Plus die we eerder in september hebben beoordeeld, scoort een 741 single-core score voor de nieuwe suite en een 2701 multi-core benchmark.

De GeekBench 5 Compute-score maakt gebruik van Metal op de Mac en iOS en Vulkan overal elders - en was zelfs nog dieper. De iPhone 11 Pro scoorde een 6309, met de Galaxy Note 10 2201.

Het is een geluk dat de Pixel binnenkort wordt bijgewerkt. De Pixel 3XL leverde minder dan de helft van de prestaties van de single-core test, ongeveer de helft van de multi-core benchmark en een tiende van de berekeningsscore.

We hebben ook de AnTuTu-benchmark uitgevoerd en hebben een cumulatieve score van 456760 ontvangen voor CPU-, GPU-, UX- en geheugentests. Dat steekt gunstig af bij onze resultaten op onze iPhone XS, die in totaal 370618 scoorde. Het zag de grootste boosts in de CPU- en GPU-categorieën.

Maar hier is het ding: zoals je kunt zien, is de iPhone 11 Pro snel, zo erg snel. Hoeveel maakt dit echt uit, vandaag? 

Bij het bouwen van de snelste mobiele chipset, en nadat ze dit de afgelopen zeven jaar achtereenvolgens hebben gedaan, stellen ze gebruikers in staat om die iPhone twee jaar lang te gebruiken als een best in class of bijna beste model. En iPhones die vier jaar of langer worden gebruikt, zijn niet ongewoon. In dit opzicht is Apple het slachtoffer van zijn eigen succes.

De meeste Android-telefoons zijn goed genoeg voor het jaar waarin ze zijn uitgebracht. De meeste zijn net snel genoeg om niet te worden verlamd door het besturingssysteem, en de vlaggenschepen zijn goed genoeg voor nu en misschien over 30 maanden - ervan uitgaande dat je er een actuele versie van Android voor kunt krijgen.

De iPhone 11 Pro is niet alleen "goed genoeg". Het zal over vier of vijf jaar "goed genoeg" zijn en is op dit moment de beste vorm van "overkill".

34