IPhone 12 mini of iPhone SE: Welke moet je kiezen?

Apple verkoopt twee kleine iPhones, de ene heeft een Home-knop en de andere niet, maar daar houden de verschillen niet op
Moet ik de iPhone 12 mini of Apple iPhone SE (2020) kopen?
Met een betere camera, groter scherm, moderner ontwerp en betere audio- en videoweergave overtreft de iPhone 12 mini de iPhone SE op een aantal gebieden, maar de SE is goedkoper en heeft een Home-knop en Touch ID .

56ad0c1f2978e460c0ca012ccebb186b_medium.

Als jij iemand bent, of je kent iemand, die klaagt dat iPhones de afgelopen jaren te groot zijn geworden, dan zul je blij zijn dat Apple een kleinere iPhone heeft geïntroduceerd met de nieuwe iPhone-reeks van 2020.

Apple heeft de iPhone 12 mini geïntroduceerd tijdens een evenement op 13 oktober 2020 (hoewel hij pas op 13 november in de uitverkoop gaat). Het deelt zijn functies met het iets grotere iPhone 12-model en biedt veel van de functies van de pro-gefocuste iPhone 12 Pro en Pro Max.

Hier zullen we hem vergelijken met de tweede generatie iPhone SE die in april 2020 werd geïntroduceerd. Net als de iPhone 12 mini is de SE een kleinere handset. Het heeft veel van dezelfde componenten als de iPhone 11-serie, maar heeft aanzienlijk de Home-knop waar veel mensen naar hunkeren.

 

Prijs

Met de introductie van de iPhone 12-serie heeft Apple de gemiddelde prijs voor de nieuwste vlaggenschiptelefoons verlaagd met de introductie van de nieuwe iPhone 12 mini, die begint bij €699.

 • iPhone 12 mini (64 GB): € 699
 • iPhone 12 mini (128 GB): € 749
 • iPhone 12 mini (256 GB): € 849

De iPhone 12 mini is pas vrijdag 13 november te koop, maar je kunt hem reserveren.

 • iPhone SE (64 GB):€ 399
 • iPhone SE (128 GB):€ 449
 • iPhone SE (256 GB): € 549

Als je op zoek bent naar een goedkope iPhone, kun je niet fout gaan met de iPhone SE, die   goedkoper is dan het nieuwere model. Je kunt de iPhone SE nu bij Apple kopen, en misschien vind je zelfs iPhone SE-deals  waarmee je nog meer geld kunt besparen.

Maar er zijn nog steeds genoeg redenen waarom de iPhone 12 mini misschien iets voor jou is, dus lees verder voor meer informatie.

 

Dimensies

433a7d5966621dcc56db009cb488d396_medium.

De kans is groot dat als je geïnteresseerd bent in de iPhone 12 mini of de iPhone SE, het formaat van de handset een primaire motivatie is voor je aankoop.

Het is lang geleden dat Apple een iPhone zo klein heeft gemaakt als de iPhone 12 mini, hoewel we, toen Apple in april 2020 de iPhone SE uit 2020 introduceerde, hetzelfde zouden hebben gezegd over dat toestel. Dit is hoe de kleinste telefoons van Apple zich verhouden:

 • iPhone 12 mini: 131,5 x 64,2 x 7,4 mm (135 g)
 • iPhone SE: 138,4 x 67,3 x 7,3 mm (148 g)

 

Zoals je kunt zien, is de iPhone 12 mini kleiner en lichter dan de iPhone SE. De SE is echter een fractie smaller.

De laatste keer dat we een kleinere telefoon hadden, was in 2013 met de iPhone 5s, die 123,8 mm x 58,6 mm x 7,6 mm (113 g) was. Hij is dus niet zo klein als de iPhone 5s was, maar hij is kleiner dan de iPhone 6, 138,1 mm x 67 mm x 6,9 mm (129 g).

Er is natuurlijk een heel groot verschil tussen de iPhone 12 mini en deze andere kleine iPhones. De iPhone 12 mini heeft een veel groter scherm:

 • iPhone 12 mini: 5,4 inch
 • iPhone SE: 4.7in
 • iPhone 5s: 4in

Dat 5,4-inch display is Super Retina XDR, OLED, HDR-display, met een resolutie van 2340 x 1080 pixels bij 476 ppi, het biedt ook een contrastverhouding van 2.000.000: 1 en een maximale helderheid van 1.200 nits (HDR). Dat zegt je misschien niet zoveel, maar het is een beeldscherm van betere kwaliteit dan dat op de SE, zoals je zult zien als je naar de onderstaande tabel kijkt.

De iPhone 12 mini is niet alleen kleiner en lichter dan de iPhone SE, hij heeft ook een groter scherm. Wat is er niet leuk aan.

da4af2ed03d3d6766541430cee44a4f0_medium.

Ontwerp

Het ontwerp op volledig scherm dat Apple in 2017 in première bracht met de iPhone X is mogelijk dankzij het verwijderen van de Home-knop en Touch ID. Dit zal waarschijnlijk een zeer verdeeld punt zijn bij de beslissing welke kleine iPhone moet worden gekocht.

Mensen zijn verdeeld als het gaat om Touch ID versus Face ID. Beide zijn middelen waarmee je jouw iPhone kunt ontgrendelen, dingen kunt betalen met Apple Pay, kunt inloggen op sites en services, enzovoort. Beide zijn aanzienlijk veiliger dan het ontgrendelen van je iPhone met een toegangscode - hoewel je Face ID of Touch ID-ontgrendeling altijd kunt overschrijven met een toegangscode (om deze reden raden we je aan om een ​​veilige, moeilijk te hacken toegangscode te hebben hoewel).

De grootste zorg die de meeste mensen hebben, is hoe gemakkelijk en snel ze hun iPhone kunnen ontgrendelen, en dit is een reden waarom veel mensen Touch ID leuk vinden. 

Met Touch ID ontgrendelen is de iPhone een kwestie van op de Home-knop drukken. Met Face ID moet je de iPhone wakker maken door erop te tikken of door hem op te pakken, je moet dan naar de iPhone kijken zodat hij je gezicht kan 'zien', en als je toevallig een masker draagt, dan moet je Veeg vanaf de onderkant omhoog om uw pincode in te voeren om deze te ontgrendelen. Het kan frustrerend zijn. De vraag is of voor jou de frustratie van Face ID en geen Home-knop voldoende is om het grotere scherm te rechtvaardigen. Voor velen is het dat.

De Home-knop / Touch ID versus groter scherm / Face ID is niet het enige verschil in ontwerp. De iPhone SE 2020 kopieert het ontwerp van de iPhone 8. Dat is een iPhone-ontwerp dat niet veel is veranderd sinds de iPhone 6. In feite was zelfs de iPhone 4 niet zo verschillend. Drie jaar nadat de iPhone X arriveerde, ziet het oudere iPhone-ontwerp er gedateerd uit. (De onderstaande afbeelding vergelijkt de iPhone 6 en de iPhone 12 mini - zoals je kunt zien, is er niet veel verschil in grootte)

2e7362bbbc9a1833e5262708fb7ac8d0_medium.

5G

Apple liep voorop met de introductie van 5G toen het de iPhone 12-serie introduceerde en de iPhone 12 mini deelt 5G met zijn broers en zussen.

Of 5G voor je belangrijk is, hangt mogelijk af van hoe 5G-dekking is waar je zich bevindt. 

De kans is groot dat als je niet in een grote stad bent gevestigd, je nog geen 5G-dekking hebt, dus je denkt misschien dat het niet veel zin heeft om een ​​5G-telefoon te kopen. Integendeel, want in de komende jaren zal 5G naar meer gebieden worden uitgerold.

Of je nu of over een paar jaar op de 5G wilt overstappen , hangt af van wanneer je jezelf je volgende iPhone ziet kopen. Als je denkt dat je over een paar jaar je volgende telefoon krijgt, ga dan zeker voor de SE. Als je denkt dat het langer kan duren voordat je uitkijkt naar je volgende smartphone, dan is het misschien een beter idee om nu 5G te kopen.

 

Camera's

Voor velen van ons is onze iPhone het apparaat waarop we foto's en video's maken, dus de keuze tussen twee telefoons zou kunnen neerkomen op welke de beste camera heeft.

In het geval van de iPhone 12 mini versus de iPhone SE heeft de iPhone 12 mini een veel betere camera. In feite heeft het twee camera's. De iPhone SE heeft één 12 MP camera met een groot diafragma van ƒ / 1.8, 5x digitale zoom, terwijl de iPhone 12 mini dubbele 12 MP camera's heeft: ultragroothoek ƒ / 2.4 diafragma en breed ƒ / 1.6 diafragma, 2x optische zoom. Het biedt ook Nachtmodus en Deep Fusion, Smart HDR 3 en Brighter True Tone-flitser. Dat wil niet zeggen dat de iPhone SE geen geweldige foto's maakt, maar het is alleen dat ze niet zo goed zullen zijn als de foto's die met de 12 mini zijn gemaakt, vooral bij weinig licht.

Mini camera voor de iPhone 12

Dat zijn de camera's aan de achterkant van de iPhone. Er is ook de camera aan de voorkant - ook wel de selfie-camera genoemd, deze wordt ook gebruikt voor FaceTime en andere videogesprekken. In het geval van de iPhone 12 mini is dit een TrueDepth-camera - zo genoemd omdat deze de technologie bevat die nodig is om je gezicht te herkennen voor Face ID. Deze camera is 12 MP (vergeleken met 7 MP op de SE).

De 12 mini beschikt ook over Smart HDR 3 in tegenstelling tot Auto HDR, biedt 4K-video-opname, HDR-video-opname met Dolby Vision tot 30 fps, en Night Mode, Deep Fusion, Animoji en Memoji.

 

Video en audio afspelen

Dit is een ander belangrijk verschilpunt, vooral als je jouw iPhone waarschijnlijk zult gebruiken om films te kijken.

De iPhone 12 mini biedt HDR met Dolby Vision, ruimtelijke audioweergave en ondersteuning voor Dolby Atmos. De iPhone SE ondersteunt standaard Dolby Vision en standaard stereoweergave.

Dit zal van belang zijn voor veel mensen die hun iPhones gebruiken om films te kijken, misschien onderweg, maar we gebruiken onze iPhones zelden om dergelijke inhoud te bekijken. Het kijken naar een film die is ontworpen voor een gigantisch scherm op een klein apparaat lijkt ons gewoon een beetje contra-intuïtief.

De iPhone 12 mini biedt echter nog een paar uur videoweergave. Apple claimt 15 uur videoweergave, in plaats van 13 uur. Maar het is minder als je de genoemde video streamt.

Dus we denken niet dat dit een groot probleem is bij het kiezen tussen deze twee telefoons.

 

Conclussie

Er zijn enkele opmerkelijke verschillen tussen deze twee kleine iPhones. De iPhone 12 mini biedt betere camera's voor en achter, betere audio- en videoweergave, een groter scherm en een moderner ontwerp, en natuurlijk 5G.

De iPhone SE is daarentegen aanzienlijk goedkoper en toch is de technologische kloof tussen de twee telefoons niet enorm. De iPhone SE heeft ook twee functies die de iPhone 12 mini niet heeft en dit zijn functies waar velen om vragen: een Home-knop en Touch ID. Als Apple Touch ID aan de aan / uit-knop aan de zijkant van de iPhone 12 mini had toegevoegd, hadden ze misschien een winnaar gekregen, maar zoals het er nu uitziet, hebben degenen die Touch ID of de Home-knop willen maar één keuze: de iPhone SE.

27