Nieuwe iPhone 12 releasedatum, prijs en specificaties geruchten

We analyseren de nieuwste geruchten over de nieuwe (maar waarschijnlijk vertraagde) iPhone 12 voor eind 2020 en begeleiden je door de nieuwe functies, ontwerpwijzigingen en technische specificaties die je kunt verwachten wanneer deze eindelijk wordt uitgebracht.

18ffcee8475d714aa5fe5696fc28e877_medium.

Apple's iPhone 12 is gepland voor de herfst van 2020, hoewel we een vertragingen va een ​​maand of langer kunnen verwachten. In dit artikel analyseren we de nieuwste geruchten over de releasedatum, het ontwerp, nieuwe functies.

We hebben nu een redelijk goed idee van wat we kunnen verwachten. Het ontwerp - vierkante hoeken, groter scherm, opnieuw geconfigureerde camera-array - is gelekt en de volledige lijst met specificaties is onthuld. We hebben de prijzen van elk model. Je kunt ook zien hoe ze eruit zullen zien (of in ieder geval ongeveer hoe ze eruit zullen zien).

Het laatste gerucht gaat dat Apple controversieel geen koptelefoon of oplader gaat bundelen met de iPhone 12. Dat zal sommige mensen behoorlijk irriteren als de rapporten kloppen.

049dcf20b8ea212ac083dc6432832258_medium.

Wanneer komt de nieuwe iPhone uit?

De volgende batch iPhones wordt aangekondigd in het najaar van 2020 (dat is sinds 2011 elk jaar het geval), maar dit jaar mogelijk niet in September zoals in vorige jaren.

Rapporten suggereren dat de productie van de iPhone 12 met vertragingen van minstens een maand wordt geconfronteerd. Bronnen die bekend zijn met het bedrijf melden dat Apple een vertraging van enkele maanden overweegt, die de release van de iPhone 12 gemakkelijk  zou kunnen vertragen naar 2021.

De oorzaak, zoals bij zoveel vertragingen en annuleringen op dit moment, is COVID-19. In de eerste dagen van de uitbraak veroorzaakte het grote schade bij de Aziatische toeleveringsketen van Apple, en het hoofdkantoor van het bedrijf is nu gevestigd in een van de zwaarst getroffen gebieden van de VS. Verwacht werd dat Apple eind mei zou beslissen over de definitieve lanceringstermijn, maar volgens interne bronnen moeten de beslissing nog gemaakt worden. Op dit moment lijkt het waarschijnlijk dat de vertraging in de regio van één tot twee maanden zal liggen.

 

Ontwerpwijzigingen

We beginnen een goed idee te krijgen van hoe de iPhone 12 eruit zal zien, aangezien talloze lekken en geruchten samenvloeien tot één consensuspunt. (Een ding dat bijvoorbeeld algemeen is overeengekomen, is dat het opvouwbare iPhone-prototype dit jaar geen commercieel product zal worden - dat is er een voor 2021 of daarna.)

Wat we verwachten te zien op basis van de lekken is het volgende:

 • Randen die 0,9 mm dunner zijn dan op de 11 Pro Max
 • Groter scherm: 6.7in, vergeleken met 6.5in
 • Dunner chassis: 7,4 mm, vergeleken met 8,1 mm
 • Veel kleinere inkeping
 • De LiDAR-sensor vormt het vierde element in de vierkante camera-array

 

Notch / inkeping

Er werd al een tijdje verwacht dat we de inkrimping of totale eliminatie van de inkeping konden zien. De inkeping bevat een aantal belangrijke sensoren - die voor Face ID bijvoorbeeld - en het verwijderen ervan zou natuurlijk ontwerpproblemen veroorzaken.

Op basis van de lekken lijkt het erop dat de inkeping blijft bestaan, maar minder ruimte in beslag neemt.  

 

Camera's

De 2020 iPhones worden geleverd in drie schermformaten: 5,4 inch en 6,1 inch voor de basismodellen en 6,1 inch en 6,7 inch voor de Pro's. Dat komt uit de spec-dump van mei, maar deze cijfers circuleren al een tijdje.

Het einde van Lightning

Het is een terugkerend gerucht, maar wordt 2020 het jaar waarin Apple eindelijk toegeeft en zijn eigen Lightning-poort vervangt door USB-C, zoals het deed op zijn iPad Pro-modellen in 2018?

Strategisch gezien denken we waarschijnlijk niet, omdat dat een speciaal geval was - snelle gegevensoverdracht van en naar camera's is een vereiste van veel digitale creatievelingen. 

Maar Apple's kan worden gedwongen. De EU heeft in januari een maatregel voorgesteld (en vervolgens goedgekeurd) om alle mobiele fabrikanten te dwingen te standaardiseren rond USB-C. Zoals het register echter opmerkt, heeft Apple dergelijke maatregelen in het verleden genegeerd en zal dit in de toekomst mogelijk opnieuw doen.

Als we op de langere termijn denken, heeft Apple nagedacht over het idee om het idee van fysieke oplaadpoorten helemaal te negeren: een patent dat in februari werd ontdekt, toont een iPhone zonder Lightning-poort, geen USB-C en geen knoppen. Maar verwacht niet dat zoiets radicaals in 2020 zal gebeuren.

 

Kleuropties

De iPhone 11 Pro en Pro Max zijn verkrijgbaar in de kleuren zilver, goud, Space Grey en Midnight Green; de iPhone 11 is verkrijgbaar in wit, zwart, groen, geel, paars en rood. Dat is veel keuze, maar wat verwachten we van de eind 2020-generatie?

De gewone iPhone 12 volgt in het algemeen de 11, maar Apple past het aanbod aan, afhankelijk van welke kleuren het populairst waren. De XR van het jaar ervoor kwam in wit, zwart, blauw, geel, koraal (roodachtig roze) en rood, maar Apple liet in 2019 blauw en koraal vallen en verving ze door paars en groen.

Wat betreft de iPhone 12 Pro-toestellen verwachten we een nieuwe kleur: marineblauw. De leaker Max Weinbach heeft voorspeld (op het YouTube-kanaal Everything Apple Pro) dat dit Midnight Green zal vervangen - wat we leuk vinden, maar lokte gemengde reacties uit toen het werd aangekondigd. Hier is hoe een marineblauwe iPhone 12 Pro eruit zou kunnen zien, in een mockup:

aeb819d340f8e38cb2370d80f23eb3c6_medium.

 

Nieuwe mogelijkheden

Een nieuwe iPhone heeft een vlaggenschipfunctie nodig - iets waar een aankondigingsevenement omheen kan worden gebouwd. In 2019 draaide het allemaal om de camera's (driedubbele lenzen en nachtmodus). In 2020 denken we dat het 5G zal zijn, als Apple het op tijd kan halen.

5G

Fabrikanten van Android-telefoons bieden al geruime tijd 5G aan - in feite al voordat de iPhone 11 werd gelanceerd - maar Apple loopt achter op deze afdeling. Waarom de vertraging?

Het probleem is dat iemand de modems moet  gaat leveren. Apple werkte vroeger samen met Qualcomm, maar de twee bedrijven hadden een grote ruzie over patenten; later werd een relatie opgezet met Intel, maar dat bedrijf heeft sindsdien de 5G-arena verlaten ... en verkocht het grootste deel van zijn smartphonemodembedrijf aan Apple.

Dus Apple zou nu zijn eigen modems kunnen maken, maar dat zal pas in 2021 haalbaar zijn. Ondertussen wordt aangenomen dat deals met andere leveranciers (of opnieuw met Qualcomm, aangezien juridische zaken zijn opgelost) op schema liggen voor een 5G-lancering in de tweede helft van 2020. 

De andere mogelijke reden voor de late toetreding van Apple tot de 5G-partij zou kunnen zijn dat hij het goed wil doen. Er zijn meerdere versies van de technologie en degene die iedereen echt wil - ook wel millimetergolf of mmWave genoemd - is nog niet overal verkrijgbaar. De meeste mensen bieden een middenbandversie van 5G aan, die werkt op sub-6GHz-frequenties, en dit is langzamer dan mmWave (hoewel nog steeds een stuk sneller dan 4G).

Een analist, Mehdi Hosseini uit Susquehanna, heeft voorspeld dat Apple de iPhone 12 zal uitbrengen met alleen mid-band 5G-mogelijkheden, en een paar maanden later zal volgen met een mmWave-ready model - wat voor ons klinkt als een recept voor ontevreden klanten. Maar Ming-Chi Kuo is er redelijk zeker van dat Apple op tijd voor de lancering van september 2020 klaar zal zijn voor mmWave. Hij denkt zelfs dat het bedrijf voor mmWave en sub-6GHz 5G afzonderlijk betekent dat het bedrijf in september vier verschillende handsets zal aankondigen, het grootste aantal iPhones dat het tot nu toe in één keer heeft uitgerold.

Aan de technische kant van de zaak heeft Kuo gewaarschuwd dat Apple's 5G-ready handsets waarschijnlijk geen 2 × 2 MIMO-uplink zullen bieden zoals eerder was voorspeld, en in plaats van zes versterkers zullen ze er slechts één of twee hebben. Dit heeft mogelijk alleen invloed op de theoretische uploadsnelheden, tenminste bij de lancering: het is onwaarschijnlijk dat de carrier-infrastructuur 2x2 onmiddellijk ondersteunt.

 

3D-camera

Vóór het evenement van eind 2019 voorspelde Bloomberg de aanstaande lancering van een iPhone met een krachtigere 3D-camera, als onderdeel van Apple's voortdurende streven naar AR. Dit lijkt nu waarschijnlijker dan ooit.

De huidige iPhones zijn al voorzien van 3D-camera's, die worden gebruikt voor gezichtsherkenning van Face ID, waardoor het moeilijker wordt om dit op de markt te brengen als een doorbraak of vlaggenschip. Maar Bloomberg schat dat de 2020-versie transformatief krachtiger zal zijn: het zal een bereik hebben van ongeveer 4.5 meter, voorspelt de site, vergeleken met slechts 25-50 cm op de iPhone X-serie en 11. Het zal worden gebruikt om de omgeving te scannen, terwijl de huidige 3D-scan wordt ingezet op het gezicht van de gebruiker.

De bron van Fast Company voorspelt dat de volgende iPhones ToF (time-of-flight) 3D-camera's aan de achterkant zullen bevatten - dat wil zeggen het 'naar de wereld gerichte' uiteinde - en dit zou een belangrijke stap voorwaarts zijn. Dit zal verbeterde augmented reality mogelijk maken, een technische categorie die snel verandert in een Apple-obsessie.

Verder heeft Patently Apple patentactiviteiten gezien die erop wijzen dat toekomstige iPhones de mogelijkheid hebben om nepgroepselfies te maken, zelfs als de deelnemers niet tegelijkertijd op dezelfde plek kunnen zijn. Maar het lijkt waarschijnlijker dat deze functie zal worden geïmplementeerd in software - dat wil zeggen een iOS-update - in plaats van in nieuwe iPhone-hardware.

 

Touch ID

Deze herintroductie van een oude functie (die natuurlijk nog steeds wordt aangeboden op de iPhone SE) zou nieuw zijn in de manier waarop deze wordt toegepast.  De sensor zou namelijk onder het glas van het scherm kunnen worden gezet: we weten al jaren dat dit mogelijk is, maar het was logistiek niet haalbaar om dit op grote schaal te doen.  Tot nu toe in elk geval. De Chineestalige site Economic Daily News gelooft dat Apple klaar zal zijn om een ​​vingerafdruksensor onder het scherm te gebruiken in zijn toestellen van eind 2020, gebaseerd op Qualcomm's ultrasone scantechnologie. Qualcomm levert deze technologie al voor ons.

 

Ultrakort bereik 802.11ay wifi

Onder verwijzing naar "bronnen die bekend zijn met de volgende iPhone 12", zegt Macotakara dat het mogelijk is dat het apparaat IEEE 802.11ay ondersteunt, een nieuwe en extreem korte afstand draadloze standaard. De site zegt dat dit de volgende iPhone in staat zou stellen om "aanzienlijk verbeterde" gegevensoverdrachtprestaties tussen apparaten aan te bieden - met andere woorden, AirDrop zou een grote verbetering kunnen krijgen in de volgende generatie.

Deze voorgestelde update ligt al geruime tijd op tafel, gezien de eerste conceptversie in januari 2017. De 802.11ay-standaard biedt vier keer de bandbreedte van 802.11ad en is gebaseerd op de 60GHz-band.

 

 

Specificaties

Dankzij enorm informatieve video's in mei 2020 van EverythingApplePro en Front Page Tech, hebben we nu een goed idee van het specificatieblad van de iPhone 12.

 • A14-processor
 • 5.4in / 6.1in OLED Super Retina-display (6.1in / 6.7in OLED met 120Hz ProMotion op Pro-modellen)
 • 4 GB RAM (6 GB RAM op Pro)
 • 128 GB / 256 GB opslag (plus 512 GB op Pro)
 • 5G
 • Achtercamera met dubbele lens (drievoudige lens met LiDAR op Pro)

 

iPhone 12 releasedatum, prijs en specificaties: A14-chipbenchmark

De 'A14' wordt geklokt boven 3GHz - de eerste van Apple's A-familie-chips om dit te bereiken - en ondanks het feit dat hij minder kernen heeft dan de A12X (6 in plaats van 8), scoort hij hoger tijdens de CPU-tests.

Hoe waarschijnlijk is dit echt? Redelijk waarschijnlijk. Prototype-apparaten zijn al gespot in online testsuites voordat Apple werd gelanceerd, wat logisch is; rond dit moment in het releaseschema zal het bedrijf ongetwijfeld in-house prototypes van de iPhone 12 hebben gemaakt om te testen.

 

RAM

Als het op prestaties aankomt, is RAM bijna net zo belangrijk als de keuze van de processor.

Om deze reden is het prettig om te zien dat er dit jaar een echt solide 6 GB RAM in de Pro-modellen wordt opgenomen. De niet-Pro-modellen moeten echter genoegen nemen met 4 GB.

 

Opslag

Zoals we al een tijdje vermoedden, lijkt het erop dat Apple dit jaar een iets ondermaatse 64 GB basisopslagoptie zal verwijderen. Het minimum is 128 GB.

 

Schermen

Mogelijk kennen we nu de volledige display-specificaties voor de iPhones van eind 2020. In een tweet die sindsdien is verwijderd, liet DisplaySearch-oprichter Ross Young de volledige lijst vallen en het suggereert dat de opvolger van de iPhone 11 een veel scherper scherm zal hebben.

Hier is hoe ze zich zullen vormen, als Young gelijk heeft.

 • iPhone 12: 5.4 in 2340x1080, 477ppi
 • iPhone 12 Max: 6.1in, 2532x1170, 457ppi
 • iPhone 12 Pro: 6.1in, 2532x1170, 457ppi
 • iPhone 12 Pro Max: 6.7in, 2778x1284, 457ppi

Hier is hoe dat zich verhoudt tot de huidige line-up:

 • iPhone SE: 4.7in, 1334x750, 326ppi
 • iPhone 11 (en XR): 6.1in, 1792x828, 326ppi
 • iPhone 11 Pro: 5.8in, 2436x1125, 458ppi
 • iPhone 11 Pro Max: 6,5 inch, 2688x1242, 458ppi

Het lijkt logisch dat Apple zou proberen iets indrukwekkender te bieden dan 326ppi op zijn mid-range telefoons - dat leek altijd een beetje zuinig voor € 699 . Wat wel vreemd lijkt, is het idee dat de iPhone 12, de goedkoopste van de nieuwe apparaten, een duidelijk hogere pixeldichtheid zou hebben dan elk ander model.

 

Wat betreft de verversingssnelheid, geruchten wijzen erop dat de Pro-modellen 120Hz krijgen. Dat is natuurlijk oud nieuws in Android-land en is al beschikbaar (compleet met ProMotion dynamisch schakelen) op de iPad Pro's, maar zou nieuw zijn voor de telefoonlijn van Apple. Maar andere experts geloven dat 120 Hz is uitgeschakeld.

EverythingApplePro denkt dat de ProMotion-functie (wat een aparte maar gerelateerde kwestie is: het stelt een apparaat in staat om over te schakelen van 60 naar 120 Hz als dat nodig is, om de levensduur van de batterij te sparen) is vastgezet voor de iPhone 12 Pro-modellen.

 

 

Prijs

Het ziet er behoorlijk zeker uit dat de iPhone 12 begint bij € 649. Het duurste model kost € 1.399 . Apple verhoogt zijn telefoonprijzen al een tijdje,  en het zou prettig zijn als deze rapporten kloppen en er geen prijsverhoging is op de iPhone 12 Pro, ondanks het grotere scherm en de 5G. Hoewel we misschien niet zo positief zullen zijn als Apple de prijzen laag houdt door de koptelefoon en de oplader uit de doos te verwijderen.  

50