Sony Xperia 5 II review: misschien wel de beste telefoon van Sony ooit

De Sony Xperia 5 II is waar veel mensen van hebben gedroomd: een gemakkelijk te gebruiken telefoon in zakformaat die even sterk is als elk vlaggenschip. De Xperia 5 II is misschien klein van stuk, maar hij is groots qua functies en prestaties. Is dit de compacte (achtige) krachtige telefoon waarnaar je op zoek bent?

24f13496ef9078a770133b95837ff259_medium.

Sony Xperia 5 II review: voor wie is het bedoeld?

Ik moet toegeven dat ik in februari 2019 sceptisch was over de moedige keuze van Sony om de beeldverhouding van 21: 9 voor zijn apparaten te gebruiken. De extreme schermvorm vereist hardware die veel hoger is dan breed. Sommigen noemen het uiterlijk misschien een beetje gek of op zijn minst niet-traditioneel.

Hoewel de branche officieel nog geen inhaalslag heeft gemaakt, gaat het in ieder geval in dezelfde richting. Meer fabrikanten produceren telefoons met een beeldverhouding van 20,5: 9 en 21: 9. Wat nog belangrijker is, makers van inhoud (films, games) voeren de 21: 9-inhoud op. Met andere woorden, Sony heeft in dit geval misschien wel de trend gezet, of in ieder geval goed gelezen. 

Deze telefoon is voor iedereen die smeekt om een ​​kleiner vlaggenschip, met andere woorden, een bruikbare telefoon die alle functionaliteit en prestaties biedt van een full-size premium telefoon.

 

c9fd4f83300c78317c921574241c6d77_medium.

Design & display

De Sony Xperia 5 uit 2019 was een apparaat uit de hogere middenklasse dat niet per se bedoeld was om te concurreren met telefoons van het hoogste niveau. Het was een aanvulling op de Xperia 1- en Xperia 10-handsets, maar voldeed niet noodzakelijkerwijs aan de verwachtingen in onze recensie. De Sony Xperia 5 II is een heel ander beest. De telefoon is niet alleen een vlaggenschip met volledige functionaliteit, maar het levert ook geen enkele moeite om zijn evenwichtige ervaring te bieden. Het is nog steeds niet voor iedereen weggelegd.

We kunnen niet beweren dat de Sony Xperia 5 II "klein" is. De filmschermachtige vorm van het scherm betekent dat je een telefoon krijgt die van links naar rechts smal is, maar van boven naar beneden echt hoog. Het heeft niet helemaal dezelfde vorm als de meeste moderne telefoons. Er is echter één groot voordeel aan dit ontwerp: handpassing.

De slanke taille van de Xperia 5 II zorgt ervoor dat de telefoon comfortabel in de hand ligt en gebruikt. Het is 5 mm tot 10 mm smaller dan de meeste andere moderne telefoons. Je hoeft je duim niet uit te strekken om op items aan de andere kant van het scherm te tikken. Hij is 158 mm lang, waardoor het iets moeilijker is om de bovenste helft van het scherm met één hand te bereiken. Door de algemene afmetingen van de telefoon past hij echter gemakkelijk in je zak. Het is veel comfortabeler dan de meeste andere telefoons om rond te sjouwen en te gebruiken als dagelijkse smartphone.

 

Zoals verwacht is de Xperia 5 II een sandwich van glas en metaal. Gorilla Glass 6 bedekt de voor- en achterkant, terwijl aluminium dient als vlezige vulling ertussenin. Het frame is vrij robuust. De glaspanelen sluiten er naadloos in. Het is een even sterk chassis als Sony in de recente geschiedenis heeft bedacht. Het heeft een IP65 / 68-classificatie voor bescherming tegen stof en water.

Sony heeft de telefoon ook veel functionele ontwerpelementen gegeven, waarvan de meeste aan de rechterkant zitten. Er is een volumeknop, waarvan ik dacht dat die een beetje klein was, en een aan / uit-knop die ook dienst doet als vingerafdrukscanner. De lezer werkte perfect nadat hij was getraind, hoewel de training verschillende pogingen per afdruk kostte. Sony plaatste een speciale Google Assistent-knop onder de aan / uit-toets, gevolgd door een speciale cameraknop die zich het dichtst bij de onderkant bevond. Het is veel. De Google-knop heeft nauwelijks een profiel, waardoor deze moeilijk snel te vinden is. De tweetraps cameraknop is iets beter.

Een koptelefoonaansluiting siert de bovenrand van de telefoon, terwijl een USB-C-poort zich in het midden aan de onderkant bevindt. In de linkerrand van de telefoon bevindt zich een lade waarin zowel de simkaart als de geheugenkaart passen. Ik vind het vooral leuk dat je het kunt verwijderen met je miniatuur. Stereoluidsprekers bevinden zich aan de boven- en onderkant van het displayglas.

fc0103436255b5249bfeae443df95661_medium.

Sony heeft geweldig werk geleverd met de hardware.

De achterkant is vrij typerend voor een moderne smartphone. Dat betekent dat er een opvallende camerabult aan de bovenkant is. Het systeem met drie lenzen van Sony loopt verticaal in de linkerbovenhoek. Het is veel bescheidener in vergelijking met de kolossale cameramodules op de huidige Samsung-telefoons. De rest is van vlak glas.

Sony koos voor een enkele kleur, zwart, voor de Xperia 5 II. Het is prima, maar ik mis de paarse kleur die Sony op sommige van zijn telefoons aanbood.
Er is veel te doen aan het 6,1-inch scherm. Het OLED-paneel heeft een verversingssnelheid van 120 Hz, waardoor bewegingen vloeiend lijken terwijl je omhoog en omlaag scrolt of van scherm naar scherm overschakelt. Je kunt het scherm instellen op 60Hz als je de batterij wilt sparen. Naast de snelle vernieuwingsfrequentie reageert het ook zeer goed op aanraking met een bemonsteringsfrequentie van 240 Hz. Dit maakt hem ideaal om te gamen.

Wat betreft de prestaties van het scherm in de echte wereld, ik kan je vertellen dat het er geweldig uitziet. De gecombineerde grootte, vorm en Full HD + -resolutie zorgen ervoor dat er veel pixels helder naar je stralen. De kijkhoeken zijn uitstekend en ik heb geen problemen met verblinding of vingerafdrukken ondervonden.

Een ding om op te merken over het scherm is dat het twee kleurprofielen biedt: standaardmodus en creatormodus. De eerste biedt een uitgebreid kleurengamma voor een helderder en levendiger effect, terwijl de laatste alles draait om kleurnauwkeurigheid voor makers. Het ziet er minder opwindend uit, maar helpt fotografen en videografen om een ​​getrouwe weergave van hun inhoud te zien terwijl ze deze maken.

 

Processor

Sony heeft de Xperia 5 II ingepakt met de verwachte processor en RAM-indeling voor een vlaggenschiptelefoon in 2020. Dat betekent de Qualcomm Snapdragon 865 (maar niet de 865 Plus) en 8 GB RAM. Ik waardeer dat de telefoon wordt geleverd in twee verschillende opslagopties en ook microSD-kaarten ondersteunt voor uitbreidbare opslag.

Bij dagelijks gebruik voelde de telefoon vloeiend en snel aan. Er waren geen vertragingen, haperingen of vertragingen, zelfs niet wanneer het 120Hz-scherm de processor duwde. Ik heb een aantal benchmarks uitgevoerd en de telefoon heeft de verwachte resultaten geretourneerd. Het versloeg bijvoorbeeld 99% van andere apparaten met GeekBench en 3DMark. Ik speelde een paar games om te zien hoe het ging en was onder de indruk. Asphalt 9 zag er geweldig uit op het 21: 9-scherm en liep absoluut perfect op de Xperia 5 II. Ik heb geen enkel frame zien vallen.

Sony heeft het vermogen van de telefoon om games te spelen verbeterd, en dat is te zien. Het biedt bijvoorbeeld 240 Hz reductie van bewegingsonscherpte om heldere, onscherpe actie te creëren. Dat is zeker te zien. Het bedrijf heeft ook wat het Game Enhancer een tool noemt, toegevoegd. Hiermee kunt je de bedieningselementen voor games aanpassen en gemakkelijk toegang krijgen tot het paneel Snelle instellingen voor aanpassingen.

 

Batterij

Een kleine telefoon betekent een kleine batterij. Toch is de batterij van de Xperia 5 II met 4000 mAh veel groter dan de batterij van zijn voorganger, 3140 mAh.  Sony zegt dat het andere componenten in het chassis heeft verkleind, zodat het de batterij kan vergroten terwijl de totale afmetingen van de telefoon hetzelfde blijven als zijn voorganger. Het bedrijf heeft ook allerlei software aan boord om de levensduur van de batterij te beheren, inclusief de Stamina-modus.

Wat je moet weten, is dat ik een geweldige batterijduur heb met de Xperia 5 II. Het plaatste routinematig meer dan acht uur aan schermtijd per dag, met genoeg energie voor het ontbijt tot het slapengaan en daarna. De telefoon had aan het einde van de dag vaak 25% of meer in de tank, wat genoeg was om de volgende dag de lunch te halen.

Dat is alles met het scherm ingesteld op 60 Hz en de Stamina-modus uitgeschakeld, wat de standaard is. Als je het scherm naar 120 Hz stoot, zie je een aanzienlijke impact op de batterijduur. De telefoon kwam nog steeds een hele dag door, maar de schermtijd was dichter bij zeven uur en er was minder dan 10% van de lading over voor het slapengaan. Dat is alles bij elkaar genomen nog steeds erg goed.

Aan de voorkant ondersteunt de 5 II snelladen van 21 W, maar hij wordt geleverd met een Power Delivery van 18 W in de doos. Het is niet de snelst oplaadbare telefoon die we hebben getest, maar hij deed het goed genoeg. Het duurde 30 minuten om 50% te bereiken en iets meer dan 90 minuten om volledig op te laden. Dat komt overeen met veel andere telefoons die we hebben getest.

 

Software

De Xperia 5 II wordt geleverd met Android 10, niet met Android 11, wat een beetje teleurstellend is.

De software-skin van Sony voegt een kleine verfijning toe aan stock-Android. Je ziet verschillende achtergrondkleuren, enkele alternatieve lettertypen en gewijzigde pictogrammen wanneer deze naast stock-Android worden geplaatst. De gebruikersinterface biedt echter het standaard startscherm, de app-lade, het scherm Snelle instellingen en instelbare navigatie op het startscherm.

 

Camera

41454ac29ab263286cc4ead1c8997434_medium.

Sony zet zich helemaal in voor geweldige camera's.   Net als bij de Xperia 1 II haalt de Xperia 5 II inspiratie uit Sony's geroemde Alpha-serie camera's. 

De telefoon heeft een opstelling met drie lenzen met ultragroothoek-, standaard- en telefoto-opties. Sony zegt dat het vertrouwde op typische prime-lenzen om de keuze van brandpuntsafstanden te begeleiden, die respectievelijk 16 mm, 24 mm en 70 mm zijn voor ultragroothoeklenzen, standaardlenzen en zoomlenzen. De lenzen hebben allemaal Zeiss-optiek voor extra helderheid. Enkele van de functies zijn onder meer realtime oog-autofocus, die continu de ogen van onderwerpen zoekt en daar scherpstelt. De continue autofocus voert berekeningen tot 60 keer per seconde uit voor opnamen tot 20 fps.

Er zijn twee camera-apps, een standaard en de Photography Pro-app. Je moet bekend zijn met de standaardapp, aangezien deze dezelfde is die Sony al enkele jaren gebruikt. Het is een fluitje van een cent om te kiezen tussen foto's en video, evenals geavanceerde instellingen voor inbellen, zoals beeldverhouding, timers, witbalans en meer.

De Photography Pro-app is voor fotografieliefhebbers die bekend zijn met de Alpha-camera's van Sony en hun menusysteem. Het is niet gemakkelijk onder de knie te krijgen, maar het is zeker geavanceerd. Je kunt in de onderstaande voorbeeldschermafbeeldingen zien hoe betrokken het menu is. De Photography Pro-app is krachtig, maar je moet weten wat je doet om er het beste uit te halen. De meeste mensen zullen het waarschijnlijk overweldigend vinden.

 

Over het algemeen waren de foto's die ik met de Xperia 5 II kreeg goed. Velen van hen hebben een uitgesproken filmachtig uiterlijk, in positieve of negatieve zin.   Het zijn de kleur en de korrel die tot dit effect leiden. De foto's hebben een warme uitstraling, met natuurlijke kleuren die op geen enkele manier oververzadigd of versterkt zijn. Alles wat ik fotografeerde, zag er perfect uit in termen van nauwkeurigheid. Met andere woorden, wat ik in de echte wereld zag, is wat ik op de foto's zag.

Facetten zoals witbalans leken een beetje naar geel te verschuiven, terwijl scherpte een beetje zacht overkwam. Toch waardeerde ik de look. HDR-prestaties hadden iets beter gekund. Er zijn niet zo veel details in de bridge-opname (hieronder) als ik had gewild. Aan de andere kant was de watervalopname in staat om de donkere bladeren aan de linkerkant van het frame in evenwicht te brengen met de echt heldere valpartijen. Ik hou van het contrast dat zichtbaar is in de foto's die ik heb gemaakt.

De camera aan de voorkant doet het goed. Je kunt een standaard selfie en een portret-selfie zien in de onderstaande voorbeelden. Ik wou dat de portretselfie een sterker bokeh-effect op de achtergrond creëerde. Ik zie er ook een beetje overbelicht uit. De standaard selfie komt iets beter over.

En dan is er video. Sony maakte veel lawaai over de videomogelijkheden van de Xperia 5 II. Je kunt video opnemen met de standaard camera-app, wat ik aanbeveel, of je kunt futz maken met de Cinematography Pro-app. Dit laatste is ontzettend ingewikkeld en gewoon niet leuk om te gebruiken. Het geeft je uitgebreide controle over bijna elk facet van het gedrag van de videocamera, zoals framesnelheid, ISO, sluitertijd, enzovoort, maar het is moeilijk effectief te gebruiken, tenzij je echt weet wat je doet. Gelukkig is er een tool genaamd 'Look' waarmee je kunt kiezen uit acht verschillende video-presets, die elk een andere sfeer hebben.

De resultaten spreken voor zich. De 1080p 60fps-opnames die ik heb gemaakt, zien er erg goed uit. Ik was tevreden met de toon, kleur en warmte van de video. Je kunt desgewenst naar 4K springen met 60 fps, en die resultaten zien er erg scherp uit. De enige truc van de telefoon is dat hij 4K kan opnemen met maximaal 120 fps voor 5x slow motion-weergave. De resultaten zijn soepel en vloeiend. Sony beweert dat dit een primeur is.

 

Audio

1c65ff9a5b5524f388e0f25cdbbf60fd_medium.

Dan de audio. Om te beginnen heeft de telefoon een hoofdtelefoonaansluiting - iets wat de meeste vlaggenschiptelefoons tegenwoordig missen. Sony zegt dat de koptelefoonaansluiting een duidelijkere linker- en rechterscheiding biedt, waardoor het mogelijk is om de signaalruis te verminderen tot slechts 20 dB. Maar dat is het minste van wat de Sony Xperia 5 II te bieden heeft.

Sony heeft de telefoon voorzien van audiofuncties. Ten eerste, Dolby Atmos-geluid. Dit zorgt ervoor dat films geweldig klinken. Dan is er 360 Reality Audio-hardwaredecodering om je muziekervaring te optimaliseren. De telefoon is uitgerust met DSEE Ultimate, dat je audiomuziekbestanden up-converteert met verbeterde audiofrequentie en dynamisch bereik, voor bekabeld en draadloos geluid met hoge resolutie.

Als laatste heeft hij stereoluidsprekers aan de voorkant. Ik heb wat muziek gesampled via de luidsprekers en ze klinken uitstekend. Ze kunnen helder, hard geluid uitpompen dat helder en niet overdreven klinkt. Op dezelfde manier klonk de muziek die ik door de koptelefoonaansluiting naar mijn favoriete bedrade koptelefoon duwde zo zuiver als een fluitje.


Sony Xperia 5 II review: moet je het kopen? 

Prijs: € 949

Sony heeft echt een uitstekende smartphone bedacht in de Xperia 5 II. Het is een bewijs van de techniek van het bedrijf dat het zoveel in een telefoon heeft kunnen stoppen die meer in zakformaat en gemakkelijker te gebruiken is dan de meeste concurrerende vlaggenschepen. Het is niet per se klein, maar het is beter bruikbaar.

De hardware is gewoonweg uitstekend. Het ziet er misschien vreemd uit, maar de telefoon heeft een geweldig 120Hz-scherm, een waterdicht chassis, een koptelefoonaansluiting en Gorilla Glass 6 aan de voor- en achterkant. De prestaties zijn de beste in hun klasse en de levensduur van de batterij is uitstekend. De software is eenvoudig genoeg om onder de knie te krijgen, en er zijn enkele geavanceerde trucs om de ervaring te verrijken. De camera-app werkt goed en levert solide resultaten door de opstelling met drie lenzen. Er is geen 8K-video-opname aan boord, maar ik heb liever de opnamemogelijkheden van 21: 9 en 120 fps die worden geboden door de Xperia 5 II. Ik zou ook willen dat het iets minder kostte, maar je krijgt veel waar voor je geld.

Kortom, de Xperia 5 II is een winnaar van Sony, waardoor het misschien wel de beste telefoon ooit van het bedrijf is.

19