Waarom tech gigant Samsung minder geld gaat verdienen

Samsung Electronics is sinds jaar en dag de wereldleider in de verkoop van smartphones vanwege de kracht van haar marketing- en supply chain management. Maar nu past de Zuid-Koreaanse elektronicagigant zich aan aan het ongemakkelijke vooruitzicht van een winstdip in het vierde kwartaal.

Samsung zei dat het verwachtte dat zijn kwartaalbedrijfsresultaat met 29% zou dalen. Het bedrijf, dat later deze maand zijn definitieve resultaten bekendmaakt, verwacht geld te verliezen als gevolg van de zwakkere vraag naar smartphones en andere apparaten en de toenemende concurrentie op de markt voor gsm's.

 

Geheugenchips vormen het grootste segment van de winst van Samsung, maar de vraag is ook verzwakt voor de halfgeleiders van het bedrijf, die worden gebruikt in alles van telefoons tot servers. De Chinese display-ontwikkelaars voegen nog meer druk toe en snoeien ook in de toonaangevende OLED-schermverkoop van Samsung.

"Het komende jaar zal onvermijdelijk vereisen dat het bedrijf alert is, vooral omdat de componenten-groei die het de afgelopen jaren heeft gekend, afneemt", zegt Bryan Ma, onderzoeksbureau voor apparaten bij IDC, het tech marktanalysebureau.

 

Samsung kondigde een nettowinst van het derde kwartaal aan van 13,15 biljoen won (ongeveer 1 miljard euro), een stijging van iets meer dan 11,19 biljoen won in dezelfde periode een jaar eerder.

Hoewel de meeste bedrijfseenheden van Samsung, van geheugen tot beeldschermen, winstgevend bleven in het derde kwartaal, meldde het bedrijf dat het aantal smartphones daalde in zowel omzet als winst.

76